Gå till innehållet

Årskrönika 2023: Avverkningar, nya skydd och miljöpolitisk tillbakagång

Det är svårt att vara nöjd med miljöåret 2023, men det fanns ljuspunkter.

Som naturvän går det knappast att vara nöjd med 2023. Åtminstone inte politiskt. EU:s miljöutskott röstade förvisso ja till restaurerings­lagen och det tände “Ett uns av hopp för Europas allvarligt skadade natur”. Men det var en urvattnad lag när industrilobbyister, Sveriges regering och andra högerpolitiker var färdiga med sin påverkan.

Här i Sverige höjde regeringen budgeten för värdefull natur igen och det gavs mer pengar till våtmarker, men det var en höjning från sänkta nivåer. Samtidigt satsas det på fossila bränslen(!) och den nya klimatpolitiken kallas “stort misstag” och strandskyddet ska försämras rejält. När forskningen visar att vi måste sänka utsläppen och ställa om hela samhället snabbt försenas processerna av att folk väljer högerpopulistiska politiker som struntar i frågan.

Extremt stora avverkningar i Sveriges skogar

I Sveriges skogar fortsätter avverkningen vara kvar på extremt höga nivåer 2023 efter flera års rekordstora avverkningar. Dessutom avverkas 200-400 kvadratkilometer gammal skog årligen. Skog som inte kommer vara i närheten av sin forna prakt förrän efter 2150. Om den inte avverkas igen innan dess och om den då klarar av det nuvarande klimatet. Dessa historiskt höga avverkningar sker samtidigt som studier visar att skogsbrukets klimateffekt kraftigt har underskattats, att avverkningstakten försämrar svenska skogens kollagring och att det blir allt mindre blåbär och lingon.

I kampen för Sveriges sista gammelskogar börjar dock domstolar fatta beslut utifrån gällande miljölagstiftning och visa en allt större förståelse för landets hotade arter. Skogsindustrin har svarat med att skicka fram sina favoritpresstalespersoner; privatpersoner som äger en liten bit skog. Det har varit väldigt många artiklar i lokaltidningarna om små skogsägare vars levebröd “hotas” av “en hackspett” eller “svamp”. Desto mindre skrivs om att naturvårdsbudgeten stryps så att det inte finns pengar åt dessa personer att få bra betalt för att låta skogen stå kvar.

2023 var också året då vi påmindes om fossilindustrins långtgående påverkan. TT-Lines passagerarfartyg gick på grund utanför Blekinge och olja läckte ut. Med hårdare miljöregler för transportindustrin hade den här miljökatastrofen inte hänt. En slutsats som kan användas i stort sett i varenda bransch.

Skydd och återskapande

Bland årets positiva nyheter är mycket kopplat till skydd av natur, återskapad natur och återupptäckta arter. Det har bildats en hel del naturreservat i Sverige i år trots allt, Norge har fått en ny nationalpark och även Sverige närmar sig en ny nationalpark. En annan ständig glädjekälla är hur rewilding eller återskapande av natur ger väldigt snabb, positiv effekt för naturen och hur det också ger fördelar för lokalbefolkning och arbetstillfällen. En ny rapport visar att friluftslivet är allt viktigare för svensk ekonomi.

Två av årets händelser från fågelvärlden var utan tvekan den brunsula som hittades på en Finlandsfärja och Sveriges första eremitibisar som befann sig i landet i flera veckor. Det slogs också ett nytt åldersrekord för fåglar i Sverige och så kom det positiva nyheter från våra grannländer om skedstorkar, sparvugglor och fjällugglor.

Dessutom går det bra för uttern i Sverige, kungsörnen på Gotland, tigrar i Indien, och för fjällräven i Finland.

Supervalåret 2024

2024 är det val till EU-parlamentet (6-9 juni) och USA ska välja en ny president (5 november). Hur det går i dessa val kommer sätta stora spår i de kommande årens miljöpolitik världen över. Det är tur att det trots allt finns en hel del vi kan göra själva för att påverka världen i en bättre riktning. Det är det vanliga; dra ner på konsumtionen, flyg mindre eller inte alls, ät enbart naturbeteskött eller möjligen Krav-märkt om du ska äta kött, placera inte dina besparingar där de gynnar naturvidrig verksamhet, skänk pengar till naturorganisationer och gynna gärna biologisk mångfald genom att äta ekologisk mat. Och glöm inte att rösta på politiker som förstår att miljön är vår framtids viktigaste fråga.

Gott nytt år alla läsare och stort tack för i år!

Mer att läsa