Gå till innehållet
Innehåll från

Nötskrika som kommer ned för att dricka och bada.

Fotogömsle vid vatten­stationen

Wild Nordic i Gästrikland erbjuder under sommaren fotografering vid en vattenstation dit det kan komma alla möjliga djur för att dricka och bada.

En ny idé hade vaknat och började ta form när vi hittade en liten glänta på ett skifte hos de markägare vi samarbetar med. Att jobba med positiva markägare är nog grunden till att utveckla viltturism.

Under ett par år rekade vi området för att se vilka arter som höll till här och vi satte upp både fladdermus-, uggle- och fågelholkar. År 2020 började vi bygga det nya gömslet, som har fått namnet Vattenstationen. Det mesta är byggt av återvunnet material från större byggföretag, second hand-annonser och bortglömda brädor i grannarnas lador.

Insidan av gömslet med plats för två fotografer.

Gömslet består av en byggnad för två personer, med spionglas och fotoöppningar. Framför gömslet finns ett 5 x 2 meter långt bord med dammduk, som fylls med ca 750 liter vatten. Runt om vattenbädden finns sittpinnar för fåglarna, som också landar runt vattnet för att äta och dricka. Tanken är att man ska få fina spegelbilder av de fåglar och djur som kommer på besök.

Ekorre fotograferad inifrån gömslet.

Planen var att aktiviteten skulle utföras dagtid under sommaren och gäster kunde få bilder på mestadels vanliga arter så som ekorre, större hackspett och nötskrika. Det blev förstås en bonus när gråspett, tofsmes och talltita kom på besök. Under första sommaren kom många fler arter än vi hade räknat med och efter två år hade 60 fågel- och däggdjursarter observerats vid gömslet.

Även i mörker och på vintern

Vattnet och fågelfröna lockade även grävlingar på nätterna så vi utvecklade nattfotografering från gömslet. Under ett halvår hängde vi upp bygglampor varje kväll, för att vänja dem vid ljuset, vilket inte verkade påverka dem ett dugg. Därefter satte vi upp 4 stationära lampor och köpte en portabel kraftstation, som gav el till lamporna.

Vi fortsatte att mata småfåglar, ekorrar och hackspettar under vintern vilket resulterade i att 2-4 duvhökar hittade platsen. Så från att gömslet var tänkt som en sommaraktivitet har vi numera tre olika aktiviteter här; dag- och nattfoto på sommaren samt duvhök på vintern. 

Grävlingar fotograferade på natten i lampskenet.

Vår förhoppning är att även räv och mård ska våga sig fram i lampskenet. Och kanske även fler djurarter hittar hit. Vilket kan leda till fler aktiviteter från denna lilla skogsglänta.

Mer att läsa