Gå till innehållet

Sveriges första eremitibis upptäckt via app

Den var först bara en blå prick i en app. På morgonen visade det sig att pricken mycket riktigt var vad som utlovades; Sveriges första eremitibis. Snart visade det sig vara mer än så.

Det började med ett tips på X. Användaren Goyo Para rapporterade om att det finns en erembitibis i Sverige. En titt i appen Animal Tracker, som följer satellitsändarförsedda fåglar, visade att uppgifterna verkade stämma.

Det rörde sig om en eremitibis från projektet Waldrapp, som ironiskt nog föder upp fåglarna och lär dem flytta söderut. Den här individen verkade inte riktigt ha tagit till sig kunskapen och flög istället rakt norrut, in via Skåne på måndagsförmiddagen och anlände i Jönköping på eftermiddagen.

Fågelskådare på plats i gryningen

Det hade hunnit bli mörkt när tipset spreds i fågelskådarnätverken i Sverige under måndagen. I gryningen på tisdagen 31 oktober var folk på plats i Jönköping där den blåa pilen syntes i appen. En av dem var Ulf Gotthardsson. Han berättar att det var knappt ett tiotal skådare där i gryningen som mycket riktigt fick se en eremitibis (se Ulfs bild här ovan).

Ibisen flög dock iväg efter en stund. Först en timme senare hittades den vid Elmiaområdet. Nu visade det sig vara fem stycken eremitibisar som flög runt i området, enligt Bird Alarm. Se film på Facebook.

Det som började med en blå, overklig prick på en skärm visade sig vara en hel liten flock med eremitibisar som valt Jönköping framför varmare breddgrader.

Läs även

Akut hotad ibis måste lära sig flytta söderut om vintern
Ännu en hotad ibis skjuten – kraftig ökning 2020

Mer att läsa