Gå till innehållet

Ännu en hotad ibis skjuten – kraftig ökning 2020

Eremitibis. Foto: eman, Public Domain

Den illegala jakten på fåglar runt Medelhavet är omfattande. I år har den drabbat den starkt hotade arten eremitibis hårt. Nyligen sköts en hona i Italien. Det innebär att de misstänkta fallen av illegal jakt på arten mer än fördubblats under 2020.

– Tyvärr har vi sorgliga nyheter idag, skrev projektet Waldrapp på sin Facebooksida under torsdagen.

De jobbar med ett unikt projekt som lär den hotade eremitibisen att flytta söderut för att rädda arten och hade nu nåtts av nyheten att honan Afra blivit illegalt skjuten i Italien, på väg mot övervintringsområdet i södra Toscana.

– Det är skrämmande att detta redan är den sjunde (misstänkta) nedskjutningen av en eremitibis 2020. Jämfört med tidigare år har det årliga antalet förluster från illegal jakt mer än fördubblats. De flesta av dessa incidenter inträffar på migreringsvägen längs den italienska kusten mellan La Spezia och Grosseto, som också används av många andra fågelarter, skriver Waldrapp vidare.

Omfattande illegal fågeljakt i Italien
I en undersökning från 2015 pekas Italien ut som det näst värsta undersökta landet när det gäller illegal jakt. 5,6 miljoner fåglar dödas där årligen och det är bara Egypten som är värre när det gäller illegal jakt. Det sämsta enskilda stället i hela området anses vara Famagusta på Cypern.

– Ytterligare åtgärder mot olaglig fågeljakt behövs brådskande för att stoppa förlusten av hotade eremitibisar och minska antalet vilda fåglar som skjuts, avslutar Waldrapp.

2018 uppgraderades eremitibisen från akut hotad till att “bara” vara starkt hotad enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Det beror bland annat på att det går bra för arten i Marocko.

Källa: Waldrapp

Mer att läsa