Gå till innehållet

Rekordmånga kungsörnar på Gotland – “i princip fullt”

Gotland hade i år det bästa kungsörnsåret på över 20 år.

Under årets inventering av kungsörn på Gotland hittades 80 revir, 43 häckningar och 51 ungar. Det är det bästa resultatet sedan inventeringarna inleddes 2002.

– Så många revir eller häckningar har inte registrerats tidigare och det finns fog att anta att Gotland nu är en av de örnrikaste platserna inte bara i Sverige, eller Europa, utan i världen, säger Johan Månsson, viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Förutom kungsörn finns det även många havsörnar på Gotland och tillsammans finns det troligen uppemot 400 örnar spridda över hela ön. Kungsörnarna är dock mer stationära på Gotland medan unga havsörnar flyger runt i Östersjöområdet.

Konkurrensen mellan de båda örnarterna ökar och på sina håll har havsörnar tagit över kungsörnsrevir.

“Gotland i princip fullt”

Till P4 Gotland säger Johan Månsson att ön nu är i stort sett full när det gäller kungsörn. Det får helt enkelt inte plats fler revir.

– När jag tittar på min karta över revir så känns det som att det är i princip fullt. Det finns inte inte plats för särskilt många fler revir och som biolog kan jag tycka att det är intressant att se vad som händer när det blir fullt. Vad gör de då?

Läs även

Alla Natursidans artiklar om kungsörn
• Enkel metod minskar dödlighet hos kungsörn
Rekord i kungsörns­revir 2022
• Kungsörnens fullträff på en katt

Källor: Länsstyrelsen och P4 Gotland

Mer att läsa