Gå till innehållet

Oljan på väg mot Skåne – 1000 fåglar redan drabbade

Olja och diesel som läckt ut från TT-Lines passagerarfartyg Marco Polo har redan skadat många hundra fåglar och flyter nu in mot Skånes kust. Två besättningsmän misstänks för brott.

Kustbevakningen meddelar att det tagits upp 11 000 liter olja från området de senaste dagarna. Arbetet försvåras dock nu av att nästan all olja sjunkit under vattenytan. Då kan den inte längre tas upp med fartyg till sjöss. Men oljan rör sig under ytan och ser ut att driva mot samma område som tidigare i Blekinge där över tre kilometer kustremsa drabbats. En del av oljan ser också ut att driva mot Åhus i Skåne där det fågelrika naturreservatet Äspet ligger.

Redan nu kan det dock konstateras att olyckan är en katastrof för områdets fågelliv.

– Det är i alla fall över 500 fåglar med synliga oljeskador och så får man räkna med minst det dubbla om man räknar med de fåglar som uppvisar ett beteende som tyder på oljeskador, säger Jonas Eksell kommunekolog på Miljöförbundet Blekinge väst, till P4 Blekinge.

Misstänkt brott

Kustbevakningens brottsutredning har visat att det på sannolika skäl finns misstanke om brott. Två personer i besättningen anses i samband med de två grundstötningarna agerat vårdslöst. Det finns också en misstanke om att fartyget inte har varit sjövärdigt. Åklagare Adrien Combier-Hogg jämför i P4 Blekinge situationen med om en bil som är inblandad i en trafikolycka inte skulle ha klarat besiktningen.

I dagsläget jobbar hela 75 personer med utsläppen enbart från Kustbevakningen. Dessutom är över tio fartyg och mindre båtar på plats, tillsammans med flygplan, drönare och räddningsdykare.

Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området.

Läs även

Rapport från olje­katastrofen i Blekinge: “Gör ont i själen”
• Oljeutsläpp i Östersjön har nått land – naturreservat i området
• Mängder av oljeskadade fåglar på västkusten
• Nya licenser för oljeborrning i Norge – flest till svenska Lundin
• Oljeutsläppen minskar, men nästan inga döms
• Oljeutsläpp i naturreservat i Göteborg kan ha dödat 100 fåglar

Källor: Kustbevakningen och P4 Blekinge

Mer att läsa