Gå till innehållet

Nya licenser för oljeborrning i Norge – flest till svenska Lundin

När Norge öppnar upp 61 platser för oljeborrning var det svenska oljebolaget Lundin Energy (tidigare Petroleum) som la beslag på flest, rapporterar Reuters.

30 oljebolag delade på de 61 platserna för oljeborrning. Svenska Lundin Energy fick 19 av dem, vilket var fler än något annat bolag. Lundin Energy verkar också satsa hårt på olja – nyligen köpte de upp stora delar av japanska bolaget Idemitsus oljeverksamhet.

Det är inte bara ett svenskt oljebolag som är involverad i att det tas upp mer olja i Arktis. Svenska banker har enligt Fair Finance Guide investerat ungefär 100 miljarder kronor i oljeutvinning i Arktis. Enbart SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank har lånat ut 85 miljarder kronor de senaste tre åren.

– Att bankerna fortsätter finansiera oljebolag som utvinner i Arktis är anmärkningsvärt. Om vi ska kunna leva upp till klimatmålen och undvika katastrofala klimatförändringar måste oljan stanna i marken. Arktis miljö är dessutom extremt känslig och ett oljeutsläpp vore förödande, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

Enligt Reuters har Norge nu i 50 år pumpat upp olja från haven och beräknas bara ha tagit upp ungefär hälften av den olja som finns. I februari ska ytterligare 136 platser för oljeborrning i Barents hav och Norska havet öppnas upp. Redan idag är Norge västra Europas största producent av olja och gas.

Källa: Reuters

Mer att läsa