Gå till innehållet

Nytt åldersrekord för fåglar i Sverige

Sillgrisslorna fortsätter slå sina egna rekord som äldsta fåglarna i Sverige.

På Gotska Sandön har det hittats en död sillgrissla som var ringmärkt. Den tunna ringen runt benet kunde avläsas och det visade sig att den ringmärktes på Stora Karlsö den 16 juli 1974 och därmed är nästan 49 år gammal, närmare bestämt 48 år och elva månader, enligt Naturhistoriska riksmuseet. Det gör att det svenska åldersrekordet för fåglar finputsades något. Det gamla, från 2022, tillhörde också en sillgrissla som blev 48 år och sju månader.

– Detta är den femte sillgrisslan märkt i Sverige som blivit äldre än 45 år, vilket visar att arten regelbundet uppnår imponerande höga åldrar, säger Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet.

Det nya svenska rekordet står sig också väl i Europa. Det är den tredje äldsta fågeln som hittats i Europa, efter två mindre liror som blivit 52 respektive 51 år gamla.

Ringmärkningsprojektet EUring har förvisso inte uppdaterat sina åldersrekord sedan 2017, men några exempel på andra fåglar som konstaterats bli riktigt gamla är vigg (45 år och 3 månader), lunnefågel (45 år), stormfågel (43 år och 11 månader), strandskata (43 år och 4 månader) och tordmule (42 år).

De är dock rena ungdomarna jämfört med laysanalbatrossen Wisdom. Hon sågs senast på Midway-öarna i Stilla havet i december 2022 och var då minst 71 år gammal. Ett år tidigare blev hon en rekordgammal mor i fågelvärlden.

Läs mer

Wisdom har gjort det igen – mor vid 70 års ålder
• Nytt åldersrekord för fåglar i Sverige
• Nytt åldersrekord för kaja i Sverige
• Åldersrekordet för insjöfisk krossat
Finsk kungsörn äldst i Europa
• Rekordgammal haj blir könsmogen vid 150 år och har toppfart på 3 km/h

Källa: Naturhistoriska riksmuseet och P4 Gotland

Mer att läsa