Gå till innehållet

Nytt åldersrekord för fåglar i Sverige

Sillgrissla. Arkivfoto: Niclas Ahlberg

Det är återigen en sillgrissla som uppnått den högsta kända åldern i landet.

Sillgrisslan, som nyligen hittades död i Skåne, var ringmärkt som unge 1973 på Stora Karlsö på Gotland. Den kunde därmed konstateras vara 48 år och sju månader och slog det tidigare rekordet från 2016 som var 47 år och tio månader.

Rekordet står sig också väl jämfört med andra europeiska fåglar. Det är bara två andra fåglar som någonsin konstaterats ha blivit äldre än den nyfunna sillgrisslan: två mindre liror som blev nästan 51 respektive 52 år gamla.

Dessa åldringar har dock ett tag kvar till fågelvärldens rekord, som fortfarande innehas av laysanalbatrossen Wisdom. Hon var 70 år gammal när hon sågs senast på Midway-atollen nära Hawaii i december 2021. Tyvärr dök inte hennes partner upp i år, så vi får vänta ett år för att se om världens äldsta fågel även slår sitt eget rekord som världens äldsta fågelmor. Däremot konstaterades för första gången en av Wisdoms ungar häcka på samma ö.

Några andra åldersrekord för fåglar som nyligen konstaterats är en kaja som blev över 20 år gammal och en 34-årig kungsörn.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Mer att läsa