Gå till innehållet

Åldersrekordet för insjöfisk krossat

Buffelfisk (Ictiobus cyprinellus). Bild: Public Domain, Link

Forskare hade länge trott att buffelfiskar i Nordamerika kan bli äldre än de ungefär 26 år som tidigare uppskattats, men de hade inte väntat sig att hitta en hona som var ungefär 112 år gammal.

Det innebär att hon kläcktes någon gång i början av 1900-talet och också att hon är ungefär 40 år äldre än någon tidigare känd färskvattenfisk. Åldersrekordet är därmed slaget med råge.

LÄS ÄVEN: • Svenska forskare kan ha hittat 2,4 miljarder år gamla svampar

Även om det är glädjande att en fisk lyckats bli så gammal så upptäckte forskarna som fångade in fiskarna också något oroväckande. Nästan alla individer som undersöktes (85-90 procent) var över 80 år gamla.

– Vi dokumenterar många populationer som till stor del består av individer som är över 80 år gamla, vilket tyder på långsiktig rekryteringsbrist hos populationerna sedan dammkonstruktionerna på 1930-talet, skriver forskarna i sin rapport.

LÄS ÄVEN: • Rekordgammal haj blir könsmogen vid 150 år och har toppfart på 3 km/h

Dammar som begränsar tillgången till viktiga livsmiljöer citeras som den främsta orsaken till att buffelfisken har svårt att föryngra sig. Det verkar helt enkelt som att vissa populationer av fiskarna inte producerar någon avkomma och de som lever är redan gamla.

Källor: Science Alert och “Bigmouth Buffalo Ictiobus cyprinellus sets freshwater teleost record as improved age analysis reveals centenarian longevity

Mer att läsa