Gå till innehållet

Wisdom har gjort det igen – mor vid 70 års ålder

Wisdom, världens äldsta kända fågelmor vid 70 års ålder. Foto: Jon Brack/Friends of Midway Atoll National Wildlife Refuge

Laysanalbatrossen Wisdom har som väntat slagit sitt eget rekord. Tidigare i vinter återvände hon till Midwayöarna och började ruva. Nu har hon fått ännu en unge – vid 70 års ålder.

Den 29 januari kunder forskarna för första gången se att ungen började hacka sig ut från ägget och några dagar senare var den helt kläckt. Det är Wisdoms tionde unge med sin “nya” partner Akeakamai. De har lyckats få en per år sedan 2012.

Wisdom har dock kläckt 30-36 ägg under sitt liv och flera av dem häckar nu nära sin mor på Midwayöarna, som är en av världens viktigaste livsmiljöer för albatrosser och många andra fågelarter. Här häckar 70 procent av världens laysanalbatrosser och nästan 40 procent av de svartfotade albatrosserna.

– Varje år som Wisdom återvänder lär vi oss mer om hur länge havsfåglar kan leva och få ungar. Hennes återkomst inspirerar fågelälskare och ger också en bättre förståelse för hur vi kan skydda dessa vackra havsfåglar och de livsmiljöer de behöver för att överleva i framtiden, säger biologen Beth Flint på U.S. Fish and Wildlife Service.

Biologer och frivilliga arbetar med att återställa livsmiljöerna som havsfåglarna behöver på Midwayöarna. Bland annat genom att ta bort invasiva rovdjur.

Källa: U.S. Fish and Wildlife Service: Pacific Islands

Mer att läsa