Gå till innehållet

Sveriges fem fulaste kalhyggen?

Greenpeaces tävling som ska utse Sveriges fulaste kalhyggen är nu framme vid fem finalister som juryn valt ut. Sammanlagt skickades det in nästan 80 bidrag på fula kalhyggen runt om i landet.

Tävlingen Sveriges fulaste kalhygge arrangerar Greenpeace i protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk.

– Kalhyggen är inte bara fula, de hotar klimatet, den biologiska mångfalden, samers rättigheter och friluftslivet. De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Därför glädjer det mig att det har varit ett stort engagemang kring den här tävlingen, som sker i protest mot kalhuggning av våra svenska skogar. Det är tydligt att många är upprörda över hur vi förstör vår vackra natur istället för att skydda den enligt internationella överenskommelser, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Av de 77 bidragen med bilder på fula kalhyggen runt om i landet har nu juryn valt ut följande fem hyggen:

Finalist i Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.

Juryns motivering: “Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och “utforska miljön” gör det här kalhygget till en självklar finalist.”

Finalist i Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.

Juryns motivering: “Här har vi ett riktigt stort kalhygge. Där renarna tidigare hittade sin föda och lokalbor njöt av natursköna cykelturer finns det nu bara död mark.”

Finalist i Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.

Juryns motivering: “Det här kalhygget, med både ful och skadlig markberedning, ligger intill en sjö. Här ser vi en tragisk symbolik i att framtida generationer växer upp sida vid sida med förstörda naturområden.”

Finalist i Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.

Juryns motivering: “Det här kalhygget är inte bara fult, det ligger dessutom i ett Natura 2000-område. Det är inget annat än tragiskt att det kalavverkas till och med i skyddade områden, vilket den här platsen illustrerar mycket väl.”

Finalist i Greenpeaces tävling Sveriges fulaste kalhygge.

Juryns motivering: “Tyvärr ser våra skogar ut så här på många håll. Ett färskt kalhygge, skapat av Sveaskog, som mer påminner om en likpark än vacker natur med artrikedom.”

– Just nu kalavverkas oersättliga fjällnära skogar i norra Sverige samtidigt som Tidöpartierna gör allt för att få skogsbruket att framstå som hållbart. Det är allt annat än hållbart, framförallt om du tänker på vad skogsråvaran används till. I vår tidigare rapport om svenskt skogsbruk har vi visat att vi håller på att förstöra några av våra viktigaste ekosystem för att tillverka slit-och-släng-produkter som pappkartonger, säger Dima Litvinov, talesperson i skogsfrågor och jurymedlem i tävlingen.

Vinnaren i Sveriges fulaste kalhygge presenteras 3 juli. Omröstningen pågår fram till 30 juni på Greenpeaces hemsida.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa