Gå till innehållet

Naturfoto om svenskt skogsbruk får internationellt pris

Vinnarbilden “Falsk gryning”. Foto: Marcus Westberg

Den svenska naturfotografen Marcus Westberg har vunnit kategorin människor och natur i 2022 års upplaga av den internationella fototävlingen AEFONA, som fokuserar på bevarande.

– Vi valde den här bilden som vinnare i kategorin Människor och natur på grund av budskapets kraft. Det är inte bara en vacker bild, utan också en mycket symbolisk bild. Det som till en början kan tyckas vara en vacker gryning i de svenska skogarna blir snabbt en mycket mer krass verklighet: en enorm skogsmaskin som dag och natt förstör dessa gamla skandinaviska skogar, berättar naturjournalisten Britta Jaschinski, som satt i juryn.

Arturo de Frias, chef över AEFONA Photography for Conservation-tävlingen:

– Bilden “Falsk gryning” av Marcus Westberg visar att miljöförstörelse inte bara händer i avlägsna, tropiska djungler utan också, chockerande nog, vid vår tröskel, i Europas hjärta.

Det är långt ifrån den första tävlingen Marcus Westberg vinner. Det har blivit ett 20-tal internationella utmärkelser hittills och hans bilder har publicerats i tidskrifter som New York Times, BBC Wildlife Magazine, the Guardian och Washington Post Magazine. Han berättar att omständigheterna bakom sin senaste vinnande bild inte var så roliga. En tysk vän till honom hade köpte en gammal gård i Värmland och flyttade dit med sin gravida flickvän. Hans tanke var att ha ett sorts konstnärscenter för folk som själva inte hade tillgång till skog.

– Men för lite drygt ett år sedan kalhögg markägaren – samma man som sålde honom gården – stora ytor av den fina gammelskogen intill gården. Jag var där och hälsade på när jag väcktes av ljuset och ljudet från maskinerna och bestämde mig för att gå ut och ta några bilder. Föraren var för övrigt jättetrevlig och tyckte att det var synd att en så fin skog avverkats; jag pratade med honom när jag fotat en stund, berättar Marcus Westberg.

Vad gillar du själv med bilden?
– Jag gillar hur motsägelsefull den är. Det är en vacker bild, tycker jag, och ljuset bakom maskinen skapar något av en gloriaeffekt. Att jag kallade bilden Falsk Gryning är dels för att jag väcktes av ljuset från maskinen, dels för att jag tycker det passar rätt bra. Det svenska storskogsbruket representerar ofta och gärna sig själva som en hållbar lösning på allehanda klimat- och miljöproblem, men det blir ju inte sant bara för att man spenderar miljontals kronor på reklamkampanjer och förlitar sig på att politiker antingen inte vet bättre eller håller med ändå.

Skulle du säga att den internationella bilden av Sveriges skogsbruk håller på att förändras?
– Den förändras definitivt. PR-kampanjerna har varit otroligt effektiva, så de flesta har köpt den självgoda bild skogsindustrin och våra politiker målat upp av det hållbara landet Sverige som är fullt av vild, gammal skog. Men ju mer som tas upp i utländska tidningar, desto mer medvetna blir folk. Fototävlingar är ytterligare ett sätt att nå ut och informera, så det är såklart extra roligt när just en av dessa bilder får vinna.

Se fler av de vinnande bidragen i tävlingen här.
Se fler av Marcus bilder på webbplatsen marcuswestberg.photo och på Instagram.

Mer att läsa