Gå till innehållet

Vinnar­bilderna i Wildlife photographer of the year 2023

För andra gången någonsin utsågs en person som vunnit tävlingen tidigare till Wildlife Photographer of the Year. Bland vinnarna i de 19 olika kategorierna hittas i år enbart en nordisk fotograf.

Utifrån nästan 50 000 inskickade bidrag har nu vinnarna dragits i den prestigefyllda tävlingen Wildlife Photographer of the Year. I år gick segern i Natural History Museums naturfototävling för andra gången till den franska undervattensfotografen och marinbiologen Laurent Ballesta.

Bilden “The golden horseshoe” visar hästskokrabban Tachypleus tridentatus tillsammans med tre taggmakrillfiskar av arten Gnathanodon speciosus. Den över 100 miljoner år gamla arten hotas av förstörelse av livsmiljöer och överfiske – både för att bli människoföda och för att hästskokrabbans blåa blod används i framställningen av vaccin. Utanför ön Pangatalan i Fillippinerna har arten dock en skyddad zon där den får leva i fred.

Vinnare av Wildlife Photographer of the Year.

Kathy Moran, juryordförande:
– Att se en hästskokrabba så levande i sin naturliga miljö, på ett så hemsökande vackert sätt, var häpnadsväckande. Vi tittar på en uråldrig art, som är starkt hotad och även avgörande för människors hälsa.

Den enda nordiska vinnaren i de 19 kategorierna blev norrmannen Knut Sverre Horn som vann “Urban Wildlife” med sin bild på tretåiga måsar i en upplyst, övergiven fiskfabrik:

Enda nordiska kategorivinnaren.

Årets unga Wildlife Photographer of the Year 2023 blev 17-årige Carmel Bechler från Israel med en bild på ugglor i en övergiven byggnad vid vägkanten:

Young Wildlife Photographer of the Year 2023.

Övriga vinnare

Kategori: Animals in their Environment.

Kategori: Animal Portraits

Kategori: Behaviour: Birds

Kategori: Behaviour: Mammals

Kategori: Behaviour: Amphibians and Reptiles

Kategori: Behaviour: Invertebrate.

Kategori: Natural Artistry.

Kategori: Plants and Fungi.

Kategori: Underwater.

Kategori: Photojournalism.

Källa: Natural History Museum

Mer att läsa