Gå till innehållet

Sveriges första dvärgskarv upptäckt av schweizare

Fredagen 26 april 2024 gjordes ett riktigt stort fynd i den svenska fågelskådarvärlden: landets första dvärgskarv sedan 1913.

Upptäckten gjordes i sydligaste Sverige i en våtmark vid Hörte, väster om Ystad, och gjordes av schweizaren Gilles Hauser. Han berättar för Natursidan att han inte visste att dvärgskarv var så ovanlig i Sverige.

– Jag hittade den faktiskt från min cykel. Den flög omkring och jag kände igen den direkt. Då tänkte jag att den kanske är sällsynt i området så jag borde ta en bild. Jag hittade den igen efter några minuter i dammen. Tog några dokumentärbilder med min iPhone genom min kikare och fortsatte min väg.

Sveriges första dvärgskarv sedan 1913.

Gilles Hausers bild på dvärgskarven satte fart på svenska fågelskådare.

Svenska fågelskådare var snabbt på plats

I efterhand tittade han på den internationella webbplatsen eBird och hittade då ingen registrering av dvärgskarv i Sverige, så han skrev till en vän för att få veta mer. Därefter gick det snabbt. Vännen rapporterade fyndet i fågelgruppen Global Rare Bird Alert på Facebook strax innan klockan 19 på fredagen. Detta upptäcktes i sin tur av svenska fågelskådare som larmade ut fyndet på Bird Alarm – en betalapp som skickar ut larm till alla som prenumererar på tjänsten.

20 minuter senare var de första svenska fågelskådarna på plats och resten av kvällen strömmade allt fler personer dit för att få se det första svenska fyndet av arten sedan 1913.

21:17 rapporterades att dvärgskarven tagit “nattkvist” och verkade med andra ord övernatta på platsen. Med all säkerhet kommer den vara beskådad av mängder av fågelskådare när gryningen anländer till Hörte.

Uppdatering: Dvärgskarven sågs mycket riktigt i gryningen under lördag 27 april, men den flög bort från området tillsammans med storskarvar. Under morgonen har den setts från Falsterbo.

Fakta: Dvärgskarv

Normalt sett hittas dvärgskarven främst i sydöstra Europa där den lever i insjöar och kustdeltan. Exempelvis längs Donau. Jämfört med storskarven är arten som namnet antyder betydligt mindre – ungefär som en sothöna. Den har också proportionellt betydligt kortare näbb och något längre stjärt än en storskarv.
Källa: Fågelguiden

Källor: Vår skådarvärld och Bird Alarm

Mer att läsa