Gå till innehållet

Ny art för Sverige upptäckt vid fågelmatning

Baltimoretrupial i Skåne. Till vänster om den syns en grönfink. Foto: Henrik Ehrenberg

För första gången någonsin har det hittats en baltimoretrupial i Sverige. Den lever normalt i Nordamerika, men har sedan söndag 11 december befunnit sig på Bjärehalvön i Skåne.

Den 17-19 cm långa fågeln häckar i östra Nordamerika, men övervintrar i Centralamerika och norra Sydamerika. Det händer dock att baltimoretrupialer flyger i en annan riktning under flytten och hamnar i Europa. Det har gjorts fynd i Storbritannien, Irland, Norge, på Island och i flera andra europeiska länder. Nu har den dessutom för första gången upptäckts i Sverige.

Den har varit vid en fågelmatning i Bjärehalvön i Skåne sedan i helgen, men det var under torsdagsmorgonen som larmet gick bland landets fågelskådare. Tillsammans med noggranna parkeringsinstruktioner, inklusive en parkeringsavgift till den lokala idrottsföreningen, och var man bör och inte bör stå för att beskåda den sällsynta fågelgästen gick larmet ut till alla med tjänsten Bird Alarm och snart dök det upp mängder av fågelskådare i det lilla samhället Förslöv.

Garaget blev snabbt fyllt av fågelskådare som hoppades få en skymt av den sällsynta fågeln. Foto: Simon Carrington (Instagram)

Några fick se den direkt, andra fick vänta i timmar innan den dök upp på en matning på en villatomt i området. Hundratals personer fick gå in i ägarens garage för att kunna studera fågeln i lugn och ro utan att störa den.

I det första ljuset på fredagsmorgonen sågs den igen. Troligen stannar baltimoretrupialen ett tag vid matningen för att säkert få i sig föda under den kallare perioden. Just nu är det minusgrader i området och så ska det förbli åtminstone i några dagar till enligt SMHI.

Källor: Club300 och Aftonbladet

Mer att läsa