Gå till innehållet

Ett vinterlandskap är svårslaget. Snön dämpar alla ljud och ger ett välbehövligt ljus under vinterhalvåret. Foto: Erik Hansson

Så håller du dig varm i naturen under vintern

Att övernatta i naturen är svårslaget. Även under vinterhalvåret, men då ställs lite krav på din utrustning för att du inte ska frysa. Här är vår guide till hur du håller dig varm och vad du mer bör tänka på inför vinterturen.

Det finns ingen anledning att hålla sig inomhus bara för att det är kallt. Antalet arter må vara betydligt färre under vintern, men det kan fortfarande vara en stor naturupplevelse att gå genom en gammelskog draperad av mossa, lavar och tickor. Eller pulsa genom snön och njuta av en tystnad som bara en snödränkt skog kan erbjuda. Eller lyssna på hur mestågen dra förbi medan du letar efter snösländor, vinterharkrankar och hoppstjärtar på snötäcket.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Bara att ana vargars närvaro är värdig naturturism

– Genom att övernatta ute i naturen spar du en massa tid och får ut mer av de korta dagarna under vinterhalvåret. Sover man utomhus kommer naturen dessutom närmare dig, under hösten kan du höra hjortdjurens brunstrop och under vårvintern ugglor, hackspettar och orrspel, berättar biologen Emil V. Nilsson, som är van vid att sova utomhus i vildmarken.

Men, för att kunna njuta av naturen under vintern är det viktigt att inte frysa. Inte mycket förstör upptäckslustan snabbare än att vara kall ända in i märgen.

Jag är själv inte van vid att sova ute om vintern så när det dök upp ett erbjudande om att följa med vana friluftsmänniskor under en helg för att leta vargspår, mossor och lavar kunde jag inte låta bli. Det blev en fantastisk helg. Delvis för att jag, som är ganska frusen av mig, lyckades hålla mig relativt varm hela helgen. Trots sju minusgrader och övernattning i vindskydd.

Det är något visst med att vakna i naturen, som här i ett vindskydd vid en stor myr. Det ger en extra dimension till upplevelserna jämfört med att bara vara ute under dagen. Foto: Erik Hansson

Det bästa rådet inför första vinterövernattningen
– Det bästa tipset jag kan ge är att börja med att bara sova en natt ute första gången. En natt klarar man för det mesta, men det kan vara tufft med en natt till om något blev fuktigt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog och van friluftsmänniska med många vinternätter i fält.

Det är lätt hänt att göra misstag första gången man är ute och övernattar i vinternatur. Du kommer lära dig med tiden, men sover du bara en natt ute första gången är dessa misstag inte så avgörande för din upplevelse.

Tänk också på att det är individuellt hur du upplever kyla och att tips som fungerar för de flesta kanske inte alls passar dig. Därför är det viktigt med erfarenhet. Ju mer du är ute desto lättare blir det och desto mindre fryser du.

Våren är lättare att uppskatta
Det kan vara en idé att börja med en övernattning ute i mars, april eller maj (beroende på var i landet du är ute). Då är naturen lite enklare att uppleva och du har chans att lyssna efter ugglor och höra fågelsång på morgonen. Det är också fler ljusa timmar på dygnet under den tiden. Under det mörkare halvåret är det ingen dum idé att ha med dig en pannlampa.

Dyr utrustning
Tänk på att det är dyrt med friluftsutrustning. Börjar du från noll och vill köpa på dig allt som säljpersonalen tycker att du behöver så är det inte omöjligt att bränna en hel månadslön.

Ett bra tips för dig som inte känner att du måste äga din utrustning är att hyra den. För några hundralappar per dygn kan du numera från flera olika aktörer hyra allt från tält och sovsäck till kängor. Behöver du hyra allt kan det bli ganska många hundralappar, men jämfört med att köpa nytt är det ett mycket bra alternativ. Sök på nätet efter “hyra friluftsutrustning” så kommer du hitta rätt.

– Jag tycker ett bra tips är att man inte behöver en dyr vintersäck, utan att det fungerar rätt bra med två hyfsat varma sovsäckar. Man kan alltså ta sin vanliga säck och låna någon annans vanliga säck, säger Didrik Vanhoenacker.

För övernattningen
Om du ska sova utomhus i minusgrader gäller det att vara förberedd, men med rätt utrustning är det inga problem att hålla värmen. Så länge du ligger i lä eller i ett vindskydd så kommer kylan framför allt komma underifrån. Därför är det viktigt med liggunderlag. Gärna två stycken. Dels en klassisk “matta”, som du har närmst marken och dels en uppblåsbar som du ligger på. De sistnämnda tar oftast inte så mycket plats, men ger stor komfort. Sover du direkt på marken i skogen kan det vara bra med ett sovsäcksöverdrag eller en tarp/presenning som skydd.

Är det riktigt kallt (-5 eller mer) så är det skönt att ha dubbla sovsäckar. Det fungerar fint med en vintersovsäck och en för sommarbruk. Det kan också vara en idé att sova i tunt reselakan inuti sovsäcken. Det gör att du slipper tvätta sovsäcken lika ofta och ska dessutom ge ungefär 2 graders ytterligare värme.

Tänk på att inte ha på dig alltför mycket kläder när du sover. Ett ullunderställ, ullstrumpor och en mössa borde bli lagom.

– För mycket kläder i sovsäcken håller kvar kroppsfukten så att man, hur konstigt det än kan låta, lättare fryser, berättar Emil V. Nilsson.

En lägereld är bara till viss del för att hålla värmen. Framför allt är det mysigt och ger en chans att laga eller värma mat och dryck. Foto: Erik Hansson

Håll dig torr
Ett av de viktigaste sätten att hålla sig varm är att inte vara blöt. Blir du fuktig – se till att byta kläder. Ha därför med dig minst ett extra ombyte underställ och strumpor. Ha som regel att alltid gå och lägga dig i torra kläder.
Vantar som tål väta är viktigt.

Skavsår kan förstöra din utflykt
Var noga med att gå in nya skor/kängor innan du ger dig iväg. Ta med dig plåster mot skavsår och ha gärna dubbla ullstrumpor i dina kängor för att minska risken för skavsår. Sätt på plåster tidigt när du känner att det gör ont. Skavsår kan verkligen göra din utevistelse betydligt sämre.

Kläder
Jobba med flera tunna lager. Då är det enkelt att ta av dig något lager om du blir för varm eller byta om du blir svettig. På underkroppen är det smart att använda ullstrumpor (ett par tunna under ett par tjockare är inte dumt). På benen bör du börja med ett ullunderställ, Därefter någon sorts friluftsbyxor och om det behövs överdragsbyxor eller täckbyxor som tål fukt/nederbörd.

– Vintern är en tid av ytterligheter — det är lätt att bli väldigt varm av att pulsa i snö eller åka skidor, men när du sedan ligger still ute och ska sova är det lätt att bli kall om man inte är förberedd, säger Emil V. Nilsson.

På överkroppen använder du samma taktik – ullunderställ, följt av en tunn tröja, en tjockare tröja och ytterst en skaljacka som tål vind och fukt. Vantar, mössa och halsduk är också att rekommendera.
Kom ihåg att du blir varm av att röra dig och om då är det lätt att bli blöt av svett. Det är när du är stilla som det är störst risk att du börjar frysa.

Göra upp eld
Var noga med att välja en plats för att göra upp eld som är säker. Är du själv oerfaren – välj alltid en färdig eldstad och se till att ha vatten eller sand i närheten för att kunna släcka elden om den sprider sig. Brandrisken är dock liten på vintern, i synnerhet om det är snö.

– Det är trevligt att göra upp eld när man är ute, men det främsta syftet med elden är inte att hålla dig varm. Elden är för trivsel och för att laga mat. Elden kan inte hålla dig varm om du väl börjat frysa, säger Emil V. Nilsson-

På många håll i naturreservat finns ved vid vindskydd eller övernattningsstugor. Ha gärna med en bra kniv så att du kan klyva större vedstycken i mindre delar och kan tälja mindre flisor som är lätta att få fyr på i början. Riktigt torr björk eller tallved är bra att börja med. Även torrt papper eller näver är bra att börja med (så kallat tände). Ovanför det lättantändliga placeras små torra kvistar eller tunna spånor/spånt av ved. Dessa är lättare att få fyr på än större stockar som placeras ovanpå. Glöm inte att blåsa på elden för att tillföra syre och få den att ta sig. Tänd gärna elden på vindsidan för att få naturlig hjälp.
Försök hitta så torr ved som möjligt.

Ett annat bra knep är att ha med stearinljus som kan hjälpa till att hålla lågan vid liv i början. Wikipedia har en bra artikel om att göra upp eld.

Tänk på att det inte är tillåtet att ta ved i naturen hur som helst, ibland inte alls. Kolla upp vad som gäller där du ska vara.

Ryggsäck
Ryggsäcken är en viktig del av friluftslivet. Även om de flesta moderna ryggsäckar är bra så ska de passa till just din rygg och kännas bekväm. Både höftrem och bröstrem är bra att ha för att avlasta. Personligen är jag förtjust i en ryggsäck med många fickor som är relativt lättåtkomliga för att slippa ta av ryggsäcken varje gång jag vill komma åt något.

Precis som med skavsår kan en dåligt anpassad ryggsäck sänka upplevelsen och att få ont i ryggen på en tur är ingen höjdare. Testa gärna ryggsäcken med packning i affären så att du hittar rätt känsla.

Ryggsäckars storlek mäts i liter. Beroende på vad du ska göra i naturen behöver du ha med olika mycket packning. Ungefär 30-40 liter är lämpligt för heldagstur, 50-65 behövs om du ska övernatta eller vara ute en helg och ska du ut på en lång färd kan det behövas 70-100 liter. Tänk bara på att du ska orka bära den också. Upp till en fjärdedel av din egen vikt brukar man säga att du orkar. Så om du väger 60 kg bör du klara 15 kg packning och om du väger 80 kg kan du packa med upp till 20 kg, beroende på hur vältränad du är och i vilken form du är i.

Försök packa mjuka, lättare saker längst ned och tyngre saker nära kroppen. Se även till att ha regnöverdrag till din ryggsäck så att inte allt blir blött om du överraskas av ett regnoväder.

Ha gärna regnkläder och proviant lättåtkomligt och packa i påsar så att du lättare hittar det du söker.

Avslutningsvis – ta hjälp
När du är nybörjare är det lämpligt att vara ute med lite mer erfarna friluftsmänniskor. Det kan underlätta din första tur avsevärt. Var inte heller rädd för att fråga om råd. Det finns också professionella naturguider som kan hjälpa dig med din första tur.

– Slipper man bara skavsårsblåsor och blöt bomull klarar de flesta det mesta, hälsar Didrik Vanhoenacker.

Liten checklista:
• Vatten
• Sovsäck (x2 om det är minusgrader)
• Liggunderlag (x2, gärna ett upplåsbart för högre komfort)
• Köksutrustning. Beror på vilka krav du har på maten i fält. Kastrull för att värma maten eller vattnet över eld kan vara smart.
• Tändare/tändstickor
• Plåster
• Kniv
• Bestick
• Kåsa
• Toapapper
• Ficklampa

Stort tack till framför allt Emil V Nilsson och Didrik Vanhoenacker, men även Katarina Björk och Johan Nylander för tips till artikeln.

Läs även:
• Aktiviteter i naturen om vintern

Mer att läsa