Gå till innehållet

Vanligaste fågeln vid vintermatningar med sitt svarta huvud och gulgröna kropp. Foto: Gunilla Falk

Aktiviteter i naturen om vintern

Vad kan du göra i naturen på vintern? Massor! Beroende på om du har snö eller barmark varierar aktiviteterna, men oavsett vilket finns det ingen anledning att bara sitta inne under vinterledigheten.

Vintern kan kännas som naturens lågsäsong. En majoritet av alla fåglar har lämnat landet, inte en enda fjäril eller trollslända trotsar kylan, bara ett fåtal växter blommar i södra Sverige och groddjur, reptiler och många andra arter vilar djupt.

Men naturen bjuder på mängder av lämpliga aktiviteter året om. Det gäller bara att känna till dem. Här följer en del tips på vad du kan hitta på under den kallaste delen av året.

Vinterlandskap i gryningen. Foto: Erik Hansson

Bara ge dig ut

Du måste inte göra det så komplicerat. Klä på dig så du inte fryser (se nedan) och traska runt i naturen. Det är allt som behövs egentligen. Om det ser ut att bli en solig dag är det ett hett tips att ge dig ut så att du är i naturen i gryningen. Det är något visst med att se solen stiga över horisonten i naturen.

Om det är barmark kan du passa på att studera vår guide till vanliga mossor i Sverige eller vår guide till lavar. Med en lupp eller ett förstoringsglas framträder mossor, lavar och mycket annat du hittar i naturen i en helt ny dager. Tillåt dig själv att bli fascinerad av naturens små detaljer.

Om det är tillräckligt kallt så kan det vara en väldigt fin upplevelse att åka skridsko längs sjöar och vattendrag. Se bara till att du är förberedd och inte tar några chansen när det gäller isen. Läs mer hos Friluftsfrämjandet.

Eller varför inte testa att få bingo i naturen med Natursidans vinterbingo?

Håll värmen

Först och främst är det bra att känna till hur du håller dig varm i naturen under vintern. Det är svårt att njuta om du fryser. Grundtipsen är att jobba med lager på lager och att du snabbt får upp värmen av att röra på dig. Läs mer i vår artikel.

Stjärtmes. Foto: Erik Hansson

Njut av vinterfåglarna

Att komma nära djur är ett både pedagogiskt och trevligt sätt att få upp ögonen för naturen. Genom att skapa en bra fågelmatning (läs våra tips i den här artikeln) kan du locka till dig många fågelarter och de kommer vänja sig vid din närvaro. Framför allt om du sitter i lugn och ro och studerar (eller fotograferar) dem. Undvik hastiga rörelser.

Ett annat kul sätt att njuta av vinterns fåglar är att spela vinterfågelbingo. Se vår guide här.

Det må vara färre fåglar här om vintern, men de som finns är oftast lättare att se. Det är inte en massa färgglada löv i vägen i träden och fåglarna tvingas söka sig dit det finns mat. Det kan handla om fågelmatningar, men också till exempel öppet vatten där de kommer åt fisk och vattenväxter eller odlingsmarker där de kan hitta frön. Att söka sig till sådana platser brukar vara en bra idé för fågelskådare.

Glöm inte heller bort att räkna fåglarna som kommer till din matning i BirdLife Sveriges kampanj Vinterfåglar inpå knuten-räkning 29 januari till 1 februari 2021.

Lyssna efter ugglor

Det finns inte mycket som är stämningsfullare än att lyssna på ugglor under vårvintern. Om du bara tar dig till en lämplig plats och prickar in rätt kväll så har du goda möjligheter att höra ugglornas stämningsfulla sånger i mörkret. Det är inte konstigt att många fågelskådare ägnar många kalla vårvinterkvällar åt denna fascinerande aktivitet. Läs mer om hur du gör i vår guide till ugglor och ugglelyssning.

Knoppar ur boken “Den stora knoppboken”. Foto: Claes Lööw

Känn igen växter om vintern

För den oinvigde kan det kanske kännas svårt att se skillnad på trädens knoppar, men det kan i många fall vara ett både roligt och enkelt sätt att skilja dem åt. I takt med att du lär dig skilja på knopparna – studera också trädstammarna. Efter ett tag lär du dig känna igen även barken. Det är egentligen inte mycket svårare än att se skillnad på bilmodeller eller människor. Det krävs bara lite erfarenhet och att du ska veta vad du letar efter.

För att lära dig knopparna – spela Knoppbingo. Läs mer i den här artikeln.

Om det är en mild vinter (vilket blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna), kan du också försöka lära dig känna igen en del växter enbart på bladen och stjälkarna. Använd en flora som till exempel “Nordens flora” och/eller ta hjälp av appar som “Artsorakel“, “Seek” eller “Plantnet“. Snart kommer du ha övat upp ditt växtseende och vara ännu lite vassare inför blomsäsongen.

Gör till exempel en mur av död ved åt svampar, mossor, lavar och insekter och därmed också åt fåglar. Med lite tur kanske även groddjur uppskattar det som gömställe. Foto: Erik Hansson

Skapa en rikare trädgård

Om du har en trädgård finns det en hel del att göra under vintern för att locka ett rikare djurliv till din närhet. Du kan skapa bon åt bin, skalbaggar, fåglar, förbereda lämpliga odlingar och mycket annat. Läs en artikel om detta på Rikare trädgård – ett projekt som Natursidan.se är en del av.

Vargspår. Till vänster en bredare framtass, till höger en smalare baktass. Foto: Erik Hansson

Spåra djur

Att leta efter djurspår i snön är en häftig upplevelse. Extra kul är det med en kunnig guide. Men det går även att ägna sig åt spårning på egen hand och försöka lära sig känna igen spåren. Ta till exempel hjälp av “Viltappen” eller någon bok om djurspår (exempelvis “Djurens spår“, “Ut i naturen” eller “Upplevelser i Stockholms natur“) eller WWF Panda Planets guide.

Du kan också lära dig se skillnad på rovdjursspår med de här filmerna: Känn igen spår av varg, björn och lo. Här finns även en artikel om hur du kan uppleva vilda vargar.

Naturhistoriska riksmuseet har en spårbingo som du kan göra.

Spana efter insekter

För dig som vill göra något lite annorlunda – leta efter myggor. Följ tipsen i vår artikel för att slippa en myggfri vinter.

Du kan även leta efter andra insekter på snötäcket. Läs mer hos Naturhistoriska riksmuseet.

Eller varför inte skaka din julgran (eller en gran i naturen) för att se vad du fått med dig för små roliga kryp in? Även här har Naturhistoriska riksmuseet en guide.

Brädspelet Wingspan. Foto: Erik Hansson

Ägna dig åt naturen inomhus

Man måste inte vara ute för att njuta av natur. Det finns många aktiviteter som tar med naturen in.

Du kan till exempel läsa böcker om naturen, allt från artbestämningslitteratur till romaner med naturtema. Här är en stor mängd böcker som Natursidan antingen recenserat eller skrivit om de senaste åren.

Det finns flera riktigt bra spel om naturen som rekommenderas till alla som gillar brädspel: Skogen, Sjön och Wingspan. Alla är lämpliga för hela familjen. Läs recensioner av dem via länkarna.

Eller varför inte göra pärlplattefåglar? Biologg.se har tagit fram fem vanliga fåglar, men du kan säkert göra egna. Titta i en fågelbok och testa dig fram.

Många fler tips finns i Naturskyddsföreningens årets bok 2020: “Ut i naturen”.

Omslaget till “Ut i naturen”.

Mer att läsa