Gå till innehållet

Fågelmatning.

Så skapar du en bra fågelmatning

Att mata fåglar är ett trevligt sätt att gynna fåglarna i din närhet. De får mat och du får chans att studera dem på nära håll. Har du riktig tur kanske du också lyckas få in en riktig raritet på din tomt.

Läs även: Guide till vinterfåglar. • Guide till fågelskådningSkapa fågelmatning för att fotografera fåglarHur påverkar matning och holkar fågelfaunan?

Det förekommer en hel del myter om fågelmatningen och teorierna stämmer inte alltid överens, men en sak som de allra flesta är överens om är att fågelmatningar och fågelvänliga trädgårdar är bra för fågellivet. Om du rengör matningen ibland så kommer det enbart bli en positiv upplevelse för fåglarna, och inte minst för dig.

En välbesökt fågelmatning kan förvisso bli dyrt, men också vara till väldigt stor glädje för dig och fåglarna.

Var ska man mata?

Sätt gärna upp fågelmatningen nära buskar eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.

Tänk också på att fågelmatningar kan locka till sig råttor och möss som kanske inte är så populära om du bor i ett flerfamiljshus. Prata därför med din bostadsrättsförening eller hyresvärd om vad som gäller så att du slipper bli vräkt. Ha också gärna matningen en bit från huset och städa under den ibland för att minska risken för gnagare.

Vad ska man mata med?

Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika mat så att du kan locka olika arter.

Här är några exempel:
• Äpplen för trastar, rödhakar, svarthättor och sidensvansar
• Osaltat smör kletat på trädstammar, talg, kokosfett eller ister för hackspettar, nötväckor, trädkrypare och mesfåglar
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor
• Havre för gråsparvar och gulsparvar
Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt. Ostbitar, kaffebröd och russin går också ner och att riskorn skulle vara en hälsofara för fåglar är en myt.

Med lite tur lyckas du locka till dig sällsyntheter som stenknäck och om du börjar mata under hösten kanske flyttfåglar stannar till på väg söderut. Foto: Marie Mattsson

Vad bör man använda för behållare eller bord?

Behållare där fåglarna inte sitter i maten är klokt eftersom det minskar den eventuella smittospridningen. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.

Kan fåglarna sprida smittor?

Smittskyddsinstitutet varnar för salmonellaspridning vid fågelmatningar och rekommenderar inte fågelmatsbord där fåglarna kan bajsa i maten. Men enligt Sören Svensson, före detta ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening och docent på Lunds Universitet, finns det “väldigt få indikationer på att salmonella är någon stor fara“.

En annan sjukdom som dock sprids via fågelmatningar är gulknopp, som framför allt drabbar grönfinkar. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt är det bra att ibland rengöra fågelborden och fågelbaden noga. Största hotet för fåglarna vid en matning är, förutom katter och rovfåglar, sjukdomar som sprids när många fåglar samlas på samma ställe. För att inte riskera något i onödan kan det vara en idé att rengöra din fågelmatning ibland och att vara noga med att alltid tvätta dina händer efter att du varit i kontakt med matningen.

Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?

Det går inte att svara ett säkert ja på den frågan, men fåglar är inte dumma. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon fara att mata fåglar året om. Än så länge har det åtminstone inte kommit någon forskning som tyder på att fåglar glömmer bort hur man hittar mat utanför fågelmatningar.

Blåmes på väg in mot en fågelmatare.

Bör man köpa ekologisk fågelmat?

Ja det är absolut en bra idé. Talgbollar innehåller till exempel ofta palmolja som framställs på bekostnad av regnskogen, så att antingen köpa naturliga produkter eller göra egna talgstycken på kokosfett är att föredra. Att underlätta för ekologiska odlingar gynnar också den biologiska mångfalden.

Ekologisk fågelmat kan köpas av till exempel Slåttergubben och Vivara och det kostar inte speciellt mycket mer än oekologisk fågelmat.

Hur gör man egna talgbollar?

I boken “Mata fåglar” av Niklas Aronsson finns ett enkelt och bra sätt att göra egna talgbollar: Värm försiktigt kokosfett, blanda i till exempel lätt hackade havregryn och jordnötter. Låt stelna något och blanda i rumsvarmt margarin för att lättare kunna forma det i till exempel en kokosnöt eller en kruka.

Kråkfåglar äter upp all mat för småfåglarna –  vad ska jag göra?

Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av stålnät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom. Kråkfåglar kan också få för sig att jaga småfåglar vid matningar, men normalt sett är det sparvhökar och katter som utgör de största hoten.

Är det viktigt att förse fåglarna med vatten?

Viktigt är kanske att ta i, men det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning. Huruvida det fungerar och inte skrämmer bort fåglarna vet vi inte, men återkoppla gärna om ni har testat det.

Håll dock inte olja i vattnet för att det inte ska frysa. Enligt boken “Mata fåglar” kan det förstöra fjäderdräkten och därmed öka risken att fåglarna fryser ihjäl.

Finns det andra risker med att mata fåglarna?

Det finns studier som visar att fågelmatning leder till sämre överlevnadschans för fåglarnas ungar och andra studier säger sig ha kommit fram till att fågelmatning ökar risken för smittospridning, kollisioner med fönster, att fåglarna blir tagna av katter eller rovfåglar och gör fåglarna beroende av stödmatning, men de flesta ornitologer är överens om att fördelarna med en fågelmatning trots allt överväger de negativa aspekterna.

Får man anordna en fågelmatning i skogen/på annans mark?

Fråga om lov från markägaren innan du sätter upp en fågelmatning utanför din egen tomt.
– De flesta markägare blir glada när de hör att det finns något att värna om på deras mark, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på BirdLife Sverige.

LÄS ÄVEN:
Hur påverkar matning och holkar fågelfaunan?
Ny studie: Fåglar blir inte beroende av matning
Allt du behöver veta om fågelmatning i ny bok
• Så många fåglar blir byten åt tamkatter och så minskas risken
• Mindre stress, depression och ångest med fåglar och träd vid hemmet
• Fågelmatningar har fått svarthättan att förändra flyttbeteende
• Talgoxar har utvecklat längre näbbar som anpassning till fågelmatning

Källor: Naturhistoriska Riksmuseet, Natur och trädgård och boken “Mata fåglar” av Niklas Aronsson.

Mer att läsa