Gå till innehållet

Fågelraritet mitt under jobbmötet

En fågelskådare är alltid redo när det dyker upp något som skiljer sig från mängden.

Ronny Johansson fick uppleva något som nog många fågelskådare drömmer om under jobbmötena – att det plötsligt dyker upp en riktigt sällsynt fågel utanför kontorsfönstret. Han satt i ett Teams-möte på 17:e våningen och tittade ut på det snöblandade regnet som vräkte ned över Växjö. Det är grått, men mitt på dagen så ljuset räcker för att se detaljer.

– Jag står med headset på mig och deltar i Teams-mötet utan kamera på och spanar ut genom fönsterpartierna på kontoret. Ett gäng kajor hänger runt på uppvindarna precis utanför fönstret när det nedanför passerar en slankare fågel, berättar Ronny Johansson.

Avslöjande vit mage

Han ser den uppifrån och uppfattar den som mörk. När den vänder upp ser han att det är en seglare.

– När den vänder igen ser jag vit mage och nu passerar den igen rakt utanför på bara några meter. Det är en stor seglare med vit buk och lite tyngre vingslag. Artbestämningen är klar och här får jag också iväg några skott med mobilen. Jag har sett alpseglare utomlands och nu messar jag några lokala skådare och får sedan även iväg ett larm.

Hur reagerade de andra på mötet inför din reaktion?
– Jag blev helt chockad och bara tystnade i mötet. När någon frågade om jag fortfarande var kvar sa jag att jag var tvungen att prioritera annat. Seglaren kom då ett varv till.

Alpseglaren utanför kontorsfönstret, foto taget med mobiltelefon.

Ronny hann få några bilder på den med sin mobiltelefon och den kom tillräckligt nära för att bli bevismaterial. Tyvärr kunde inte fågeln återfinnas efter de tre uppvisningarna. Snöfallet och väderleken lättade och troligen drog alpseglaren vidare. Tillresta skådare fick tyvärr inte se den.

Det är ganska sent för svalor och seglare i Sverige nu. Är det vi den här tiden som de lite mer sällsynta seglarna dyker upp i landet?
– Alpseglare brukar dyka upp från slutet av apr till början av juni. Höstfynden är betydligt ovanligare och de har varit främst i september. Detta torde bli det senaste fyndet som är gjort i landet, säger Ronny Johansson.

Ronny Johanssons upplevelse är ett tydligt exempel på att det som fågelskådare aldrig riktigt går att stänga av skådarsinnet. Inte ens under digitala möten på 17:e våningen mitt inne i en stad.

Fakta: Alpseglare

Alpseglare tillhör familjen seglare och är inte så nära släkt med svalor som man kan tro. Den har ungefär 10 cm bredare vingspann jämfört med den i Sverige betydligt vanligare tornseglaren. Alpseglaren lever normalt från Medelhavsområdet till Indien samt i stora delar av Afrika. 

Av de 45 alpseglare som setts i Sverige har 27 setts i april-juni. Enbart fyra fynd har hittats i oktober. Senast Sverige fick besök av en alpseglare var 2019.

Läs även

• Brunsula hittad på färja – andra fyndet i Sverige
• Rubinnäktergal åter i Sverige
• Ny art för Sverige upptäckt vid fågelmatning
• Sveriges första lammgam sågs i veckan

Mer att läsa