Gå till innehållet

Rubinnäktergal åter i Sverige

Rubinnäktergalen i Vargön, med eftermiddagssol i bakgrunden. Foto: Daniel Pettersson

Dagarna efter att Vinterfågelräkningen avslutades hittades den smått legendariska arten rubinnäktergal återigen i Sverige. Även denna gång i en villaträdgård och i närheten av förra vinterns fynd.

För några år sedan sågs rubinnäktergal som många svenska fågelskådares drömupplevelse med bara någon kortvarig och svårtillgänglig observation från 2010-talet. Ett legendariskt fynd 2018 på ett avspärrat område bidrog till artens speciella status.

Vintern 2021 var det dock väldigt många fågelskådare som fick se drömarten. Då hittades nämligen en rubinnäktergal på Vargön i Vänersborg, som hade den goda smaken att stanna från november 2021 till april 2022. I december 2022 fick ett fåtal fågelskådare se en rubinnäktergal på ett fält i Uppland.

Den 1 februari 2023 var det dags för ett nytt fynd. Även den här gången i Vänersborg. Ett meddelande på appen Bird Alarm uppmanar fågelskådare att visa stor hänsyn på plats eftersom de boende i området inte är så sugna på en alltför stor anstormning av fågelskådare.

Källor: Bird Alarm och Artportalen

Mer att läsa