Gå till innehållet

Orientpipare – för första gången någonsin i Sverige

Orientpiparen i Sverige, 31 maj 2020. Foto: Lars Petersson, Larsfoto.se

Det blev en nervös väntan, men till slut stod det klart – Sveriges första orientpipare upptäcktes i Göteborg under söndagen. Fågelskådare från när och fjärran åkte för att titta på rariteten och höll på plats corona-anpassat avstånd till varandra.

Orientpiparen är inte enkel att skilja från kaspisk pipare. Framför allt inte när fågeln bara står på marken, som på bilden ovan. Man behöver se vingundersidorna för att vara säker. Kaspisk pipare har setts tidigare i Sverige vid ett fåtal tillfällen, men orientpipare skulle vara en ny art för landet. När piparen till slut, efter flera timmars väntan, lyfte på vingen stod det klart – den hade en brun vingundersida och blev därmed säkert bestämd som orientpipare.

Normalt sett lever orientpiparen, som namnet antyder, i Asien. Den här individen har dock flugit rejält fel, till glädje för fågelskådare som under söndagen och måndagen kunde beskåda den långväga gästen i Torslandaviken på Hisingen i Göteborg. Enligt uppgifter från folk på plats hölls det corona-anpassat avstånd till varandra under skådningen.

Först på måndagseftermiddagen lyfte orientpiparen och flög söderut. Kanske för att bege sig mot Asien. Kanske för att glädja fågelskådare någon annanstans i Europa.

Fågeln skapade också medial uppmärksamhet. Fyndet blev omnämnt i Göteborgs-Posten, SVT och även TT plockade upp nyheten vilket ledde till artiklar i många andra tidningar.

Källor: Bird Alarm och Vår Skådarvärld

Mer att läsa