Gå till innehållet

Dags att rapportera vårblomning igen

Det ser ut att komma in rejäl värme till Valborgshelgen i stora delar av landet. Passande eftersom det då är medborgarforskningsprojektet Vårkollen för att se hur långt våren kommit.

Projektet Vårkollen har varit igång sedan 2015. Tusentals personer rapporterar varje år in hur långt vitsippor, tussilago, sälg, hägg och björk kommit under Valborgshelgen.

– De flesta är intresserade av att hitta vårtecken i naturen, ända från de första snödropparna till de sista askarna har slagit ut sina löv. Vi är glada att det är så många som också vill vara medborgarforskare genom att rapportera sina fynd till Vårkollen. De bidrar då till ny, vetenskapligt baserad kunskap om klimatförändringens effekter på våra växter, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Den nya datan som samlas in kan jämföras med landsomfattande observationer som gjordes under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

– Samma vårtecken dokumenterades av ett observatörsnätverk från 1873 till början av 1900-talet, och nu jämför vi dessa med dem vi får in via Vårkollen. På det sättet har vi möjlighet att se vilken effekt dagens klimat har på växterna, säger Ola Langvall från SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket.

Visar tydliga klimatförändringar

Resultaten hittills visar att klimatförändringen har tydligt påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Jämfört med för 100 år sedan startar till exempel vitsippornas blomning och björkarnas lövsprickning nästan två veckor tidigare. Björkarnas lövsprickning har dessutom hunnit 40–50 mil längre norrut än vad som var normalt för drygt 100 år sedan.

Medborgarforskningen Vårkollen bidrar till bättre kunskaper om växtsäsongens längd och tidpunkten när olika arter är aktiva, vilket kan vara intressant för bland annat skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker.

• Rapportera era observationer av vitsippor, tussilago, sälg, hägg och björk från och med den 30 april till och med den 1 maj på Vårkollen.se

Läs även

• SLU: Våren långt tidigare än för 100 år sedan
• Den ”sena” våren 2018 var historiskt tidig

Mer att läsa