Gå till innehållet

Auroramålet får prövnings­tillstånd i Högsta domstolen

Ungdomsorganisationen Aurora har stämt svenska staten för bristande klimatpolitik och nu har Högsta domstolen godkänt prövningstillstånd för ärendet.

– Det innebär att Högsta domstolen ska ta ställning till om det går att föra en sådan talan i svensk domstol. En prövning av grupptalan i tingsrättens mål kan alltså bli aktuell först efter det att Högsta domstolen har besvarat frågan om talan kan prövas, förklarar Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen.

Handläggningen fortsätter i Högsta domstolen. Det kan innebära en hel del arbete för Aurora som nu ber om hjälp.

– Nu ska vårt juristteam jobba för fullt med att argumentera för att det är superviktigt att frågan om Sveriges ansvar i klimatkrisen kan prövas i svensk domstol. Processen går vidare, men det är dyrt och vi behöver din hjälp, skriver Aurora på Instagram.

Det går att donera pengar till Auroras kamp via den här webbplatsen.

Fakta: Klimatstämningar

Aurora är en del av en internationell rörelse som stämmer länder för bristfällig miljöpolitik. Förhoppningen är att domstolarna kan göra för klimatet vad politiker och företag undviker. Inför klimattoppmötet COP27 skickade 25 jurist- och aktivistorganisationer från hela världen ut ett öppet brev till världens regeringar där det bland annat stod: ”Om ni fortsätter att svika oss kommer vi att vända oss till domstolarna för att kräva ansvar”.

Även Australien, Brasilien, flera EU-länder, USA, Sydafrika, Sydkorea och Ryssland har stämts i domstol och i bland annat Tyskland och Nederländerna har klimatprocesser tvingat regeringarna till reella utsläppsminskningar.

I april 2024 slog Europadomstolen fast att den schweiziska regeringen bryter mot Europakonventionen eftersom den inte gör tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. Domen förväntas få stora konsekvenser.

Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, sa i en intervju med Natursidan 2018 att det är svårt att driva miljöfall på klimatområdet i Sverige, men att domstolarna har en roll att fylla i klimatarbetet:
– Vi kan inte ha en klimatpåverkan av sådana magnituder att vårt samhälles grundvalar hotas – och samtidigt anse att det är fullt lagligt.

Källa: Högsta domstolen

Mer att läsa