Gå till innehållet

Sveriges fulaste kalhygge ska utses

Greenpeace uppmanar allmänheten att skicka in bidrag till tävlingen "Sveriges fulaste kalhygge". Målet är att uppmärksamma att "Sverige avverkar skog i rask takt med ohållbara metoder".

Greenpeace anser att det i Sverige i dagsläget bedrivs ett ohållbart skogsbruk och att kalhyggen bör förbjudas. För att uppmärksamma kalhyggen, som “inte bara är fula, de hotar den biologiska mångfalden, samiska rättigheter, klimatet och vårt friluftsliv”, uppmanas nu allmänheten skicka in bilder på de fulaste kalhyggena.

– Den här tävlingen sker i protest mot dagens skogsbruk och vi hoppas att så många som möjligt deltar för att visa hur fula och skadliga kalhyggen är. Oavsett vad skogsindustrin och regeringen säger talar vetenskapen sitt tydliga språk, vi måste bli kvitt kalhyggen för att värna om naturen, klimatet och samers rättigheter. Dessutom är det väldigt svårt att njuta av kalhyggen om du till exempel gillar att vandra eller plocka svamp. Det finns andra, mer hållbara och tidsenliga sätt att bruka skogen, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Ett mer hållbart sätt att bruka skogen är med hjälp av hyggesfritt skogsbruk. Något som blir allt populärare (även bland kommuner), kan vara lika lönsamt som kalhyggesbruk och som är bättre för den biologiska mångfalden.

Deadline 5 juni

Det går att skicka in bidrag till tävlingen om Sveriges fulaste kalhygge fram till den 5 juni 2024. Juryn som ska utse en vinnare består av: Erika Bjureby (Sverigechef Greenpeace), Dima Litvinov (talesperson skog, Greenpeace), Anja Fjellgren (renskötare) och Erik “Fricky” Friman (musiker).

Läs mer om tävlingen hos Greenpeace.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa