Gå till innehållet

Så hittades Sveriges andra rubinnäktergal

Rubinnäktergal. Foto: Leif Eriksson

Den var länge bara en dröm för Sveriges fågelskådare, men 2018 hittades äntligen en rubinnäktergal i landet, vilket ledde till ett märkligt och välarrangerat “drag”. Nu är det dags igen – Leif Eriksson hittade måndag 15 november 2021 Sveriges andra rubinnäktergal

2018 dök Sveriges första rubinnäktergal upp på ett avspärrat område och bara ett fåtal fågelskådare hann se den (läs mer i Natursidans artikel). Den här gången hade rubinnäktergalen den goda smaken att dyka upp på ett betydligt enklare ställe – ett villaområde på Vargön i Vänersborg.

– Jag tog en promenad där jag bor och såg den i grannens häck, berättar upptäckaren Leif Eriksson.

Men han var inte säker på vad det var för brunaktig fågel med en så klarröd haka.

– Jag är ingen större fågelskådare, men jag såg den nära och jag förstod direkt att det var något jag aldrig sett innan.

Han sprang hem och hämtade kameran och återvände till platsen. Det tog en halvtimme innan han fick se den igen, men då hann han få en bild. Väl hemma igen tittade han i fågelboken och tyckte bara att det kunde vara en rubinnäktergal. För säkerhets skull la han upp bilden i Facebook-gruppen “Artbestämningar av fåglar” också där han snabbt fick sina misstankar bekräftade. När folk i gruppen förstått att bilden tagits i Sverige och idag tog det snabbt fart. Det larmades ut på Bird Alarm och snart var det mängder av fågelskådare på plats i villaområdet i Vänersborg.

Det dröjde dock flera timmar innan någon hittade fågeln igen, trots att det nu var ett hundratal fågelskådare på plats som letade.

– Plötsligt sprang alla fågelskådare åt samma håll, så då förstod jag att de hade hittat den igen. Folk var som i extras, berättar Leif Eriksson som kunde se händelseutvecklingen från sitt fönster.

Fågeln sågs framåt skymningen i en tujahäck och chansen finns att den kan vara kvar imorgon. Ännu större chans är att det kommer vara väldigt många fågelskådare på plats i gryningen imorgon för att leta efter den.

Leif Erikssons dagar som “ingen större fågelskådare” får nog betraktas som över.

Läs även:
Historiskt drag – så gick det till när Sveriges första rubinnäktergal hittades

Mer att läsa