Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
96 thoughts on “Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten”
RT @Natursidan: Imorgon kör Vinterfåglar inpå knuten igång. Här är vår guide till fåglarna ni kan tänkas se: http://t.co/s3euK5KxpA
Tim
när jag åkte skidor imorse, såg jag en flock på ca 20 tofmes el. liknande med tofs och i den storlek, kanske lite större. Men de hade en tvärgående vit rand längs ner på svansen. Kan det vara nåt annat?
Vart har alla fåglar tagit vägen? Jag hade tidigare i vinter fåglar vid bordet men inte lika många som tidigare år men nu är alla borta har hört från andra att dom upplevt detsamma? Bor i Norrbotten vi har haft en relativt normal vinter något mindre snö än vanligt möjligen två köldknäppar med ner mot -40 men det är ju inte heller helt ovanligt. Kan det vara så att det finns nog med mat i naturen eller vad är det?
Magdalena Glimstrand
Hej!
Såg nu på morgonen, i Gräsmark, Värmland, ett par fåglar i storlek med Björktrast, svartblåa i kroppen men med ett vitt band på bröstet. Har aldrig sett dessa förut. En ny art för oss iallafall 🙂 trodde det var en slags trast, men finner den inte när jag googlar. Kanske du vet 🙂
Hej
Tänk att vid 73-års ålder få se en livs levande – kan de ha varit en Steglits ? Fågeln hade knallröd näbb, citrongul fläck på sidan av vingen. Stjärtfjädrar vit-och svart randiga. En oerhört vacker fågel som sågs söder om Helsingborg.
Vad tror du/ni?
Viviane Malmqvist
Hej Viviane!
Det låter som att du kan ha sett en steglits även om inte det är näbben som är röd utan ansiktet, men sådant är väldigt lätt att uppfatta fel första gången man ser en fågel.
/Erik
Marie
Hej jag och min son är ganska säkra på att vi såg en Rödvingetrast i parken i Högdalen igår 21/1 den flaxade m vingarna som en Kolibri!?
Hej Marie!
Det kan säkert stämma även om de kan vara svåra att skilja från björktrastar om man inte har viss erfarenhet av att studera trastar. Angående flaxandet kan de flesta fåglar stå still i luften med ivrigt flaxande i korta stunder åtminstone.
Britt-Marie Haraldsson
Så fantastiskt bra bilder på fåglarna. Nu är jag övertygad om att jag för några år sedan såg en gråsiska vintertid nedanför fågelbordet.
Hej,
har ett barnbarn som tycker att rödhaken är den finaste fågeln.
Är det möjligt att få en färgutskrift av Anki Hammars foto inom ramen för 30 x 40 cm.
(De övriga barnbarnens fågeltavlor håller det formatet).
Vart vänder jag mig och vad skulle det kosta?
Mvh
Morfar Christer
Hej, fina fågelbilder!
Jag undrar: Har en vitspräcklig koltrast i buskaget, bland de andra koltrastarna.. Det är tredje året som jag ser den.
Är det en koltrast eller någon annan fågel?
Har aldrig sett en sådan förr i tiden. Har bara sett en och kanske är det samma varje år.
Hej!
Utan att ha sett bilder på den är det troligaste att det är en så kallas leucistisk koltrast – det vill säga att den har vissa färgförändringar. Det är ovanligt, men händer ibland då och då.
Monica Ahlqvist
Hej Erik
Just nu mumsar två Stenknäckar på solrosfröna i fågelmataren i vår trädgård i Enskede gård. Jätteroligt, jag har aldrig sett en Stenknäck tidigare! Det var fullt av fåglar här tidigare idag bland annat ett gäng Steglitser och tre stjärtmesar. Kan veckan börja bättre!?
Monica A
Hej Monica!
Det var inte illa. Bara att gratulera! Jag får nöja mig med skogsfåglar på mina matningar, men det är inte så tokigt det heller.
Alex
Hej,
Jag blir otroligt frustrerad över att jag inte kan identifiera sången på en fågel som sjunger kl. 0140 varje natt under hela december och fram tills nu 5e Jan 2018 (max diff när sången börjar +/- 20min). Jag kan inte känna igen sången från de som ligger uppe på sidan. Nu är jag ju tyvärr kass på att förklara sången, men låter som kvi-kvi-kvi/massa kvi/kvi-kvi-kvi. Allstå kombo 3/massa/3 eller 2/massa/2 eller liknade.
Har du någon aning om vad det är för nattsångare som det kan vara så här i Januari och tidigare i december?
Har blivit kutym att inte somna förens jag hem den nu. Tyvärr verkar det ha ett favorit träd/område som jag inte kan hitta för att identifiera den med synen.
Hej Alex!
Jag är inte speciellt bra på att ”översätta text till sång”, men kan det vara en gärdsmyg kanske? Försök annars spela in den och skicka till mig så kan jag kanske hjälpa dig. erik (snabel-a) natursidan.se
Erica
Tack för en jättebra lista över trädgårdens fåglar!
Jag satte ut en matstation i höstas och den är väldigt uppskattad. Jag ser nya sorters fåglar nästan varenda vecka och denna listan bockas stegvis av 🙂
Det nyaste tillskottet är en tuff liten ”Grönsiska”.
Sara
Hej.
Jag har precis börjat fotografera fåglar och mina favoriter är kråkfåglar. För några veckor sedan tog jag kort på, vad jag antog var, en helt kolsvart kaja. Jag har aldrig sett en sådan färg på kaja innan dock. Jag undrar om ni vet om det vart en kaja? Kan jag kanske skicka bild på den till någon som kan ge mig mer info? Den var extremt vacker. Tack i förväg!
Hej Sara!
Det går fint att skicka bild till erik snabel-a natursidan.se så kan jag försöka hjälpa dig.
Roine Johansson
Hade satellits i trädgården de had bo närra min fågel mat, ungarna kom dit inna de knappt kunde flyga, satt mellan ben på mig och åt när jag fyllde på mat inna de flyttade hade jag 48 st då hade minken tagit en del ungar stal även minna kräftor.
Stenknäcken häckade med i trädgården hade 25 stycken inna de flyttade var 2 par från början. Roligt men dyrt. Har även några sällsynta gäster permanent hos mig.
Annica Lagerqvist
Hej
Vi bor i Småland. Har en flock på ca 50 enfärgade bruna fåglar som flyger mellan körsbärsträden men också landar på åkrarna. Fåglarna är mindre än björktrastarna men större än pilfinkarna. När dom flyger tjattrar dom mycket.
Hittar ingen motsvarande fågel i min bok.
Hälsningar Annica
Hej.
Vi har en jätteliten fågel i skogen. Den är brunaktig med en stjärt som står rätt upp. Den verkar trivas i skogen i backe nivå.
Nu har den byggt ett bo rätt in i jord/sand. Ca 1 m från backen, så vi ser rätt in på ungarna. Hon sitter då under stugan och väntar till vi går. Vet du vilken fågel det är ?
Hej Cecilia!
Det låter precis som en gärdsmyg på din beskrivning.
Sara
Hej,
Jag såg en fågel i trädgården häromdagen som jag inte lyckats fotografera eller klura ut vad det är: storleken är samma eller något mindre än en koltrast. Färgen var gulbeige? Med brunsvarta prickar på sidorna. På huvudet en svart hätta som fortsatte långt ner på ryggen som ett brett, svart band.
Någon aning om vad det kan vara för sort? Bor på Bolmsö i Kronobergs län.
Mvh Sara
Stig Grambo
Hej! Jag undrar vad jag sett för fågel den 15 Augusti.Den var brun på ryggen
och grått bröst med mörkare fläckar.Näbben var kort och kraftig,typisk fink näbb.
Stjärten var kluven.Den troligast jag kan finna är en kornsparv, men den borde inte
finnas på Väddö??
Svårt att svara på. Kanske en ung gulsparv eller ung gråsparv?
pererik ekeberg
Hej! De senaste dagarna har en underligt färgad talgoxe dykt upp i maten. Teckning och storlek lika talgoxen men utan någon vit färg på ”kinderna”. Bara mycket mörkt grå. Inget vitt streck på vingarna och inte så gul färg på kroppen. Faktiskt ganska annorlunda.
mvh……/pelleE
Sandra Stenånger
Hejsan. Jag har en tavla utav dig med ett jättefint fotografi på svanar tror jag det är. Jag fick den av min moster och hon säger att den är värdefull, men hittar inga priser nånstans? På baksidan är det Kvalitetsgaranti, det står att du utfört arbetet den 16/2-2000.
Vill gärna veta mer och om dom är dyra att köpa av dig?
Ingrid
Hej! Häromdagen i skogen såg jag en fågel som var exakt som en koltrast, men med en vit rand på vingspetsen. Har letat i fågelböcker men hittar ingen som ser ut som den… Samma storlek, svart med orange näbb och vit rand. Vad kan det ha varit?
Hej Ingrid! Det är alltid svårt utan en bild, men det kan vara en koltrast med pigmentfel. De kan vara svarta med mer eller mindre vita inslag. Det är ovanligt, men är nog det troligaste.
Micke
Hallå. Har en grupp på 4-5 fåglar som kommer till min matning men kan inte artbestämma dem. De ser ut som en sidensvans men saknar helt gul befjädring och är vit på framsidan halsen. Vad kan det vara?
Jag måste bo på ett ovanligt ställe föe jag har väldigt få fåglar av dem i listan. Räknar vi bort talgoxen är det nog så att jag ser fler av dem som inte är på listan.
Det var i vintras att jag träffade den här sidan tog fram min kikare och det blev min hobby att titta och hitta och läsa om lilla änglarna fortfarande höll jag den öppen. Bra jobbat!
Har en fågel som besöker mitt trädgårds
Land, rätt stor och kraftig och påminner om nötskrika fast större. Vad kan det va?
Lisa
Såg en fågel ett par gånger idag vid ett par buskar vid Storsjön i Jämtland. Den var pytteliten (betydligt mindre än en nötväcka som satt nära den), svart på ryggen, mörkt svart-brun-röd på magen och lite brun-grå under hakan/näbben. Har sökt på alla möjliga sidor utan att hitta någon som ens liknar.
Karolina
Den bästa sidan om fåglar jag har hittills hittat med helt magiska bilder! Tusen tack!
Björn Melin
Min Fru och en värdinna Har sett en ovanlig fågel idag, helt svart med ett vitt band runt nacken? Har försökt googla men ingaen framgång… i storlek som enblandning mellan duva och koltrast? Vet inte hur man skickar med en bild?
Hej Björn! Du kan mejla bild till mig på erik snabel-a natursidan.se
Lasse
Ringtrast?
Suverän sida denna 😉
mira
Hej!
Vilken fin sida du har med så mycket info. Tack!
Jag bor på landet bland åkrarna på österlen och har många rödhakar omkring mej men även små gulgröna fåglar likt en pilfink i storlek. Färgerna är mättade och lite dova utan mörka teckningar på kroppen. Vad kan det vara för fågel?
I morse kom en oblygt fram och satte sig på räcket vid trappan och tittade nyfiket på mej 🙂
Jag hittar den inte bland dina fina foton.
Hälsningar
Mira
Tack Mira!
Jag skulle gissa att det är grönsiskor eller grönfinkar. Ungfåglarna och honorna är inte så kontrastrika som bilderna här på sidan och kan nog uppfattas som dova.
Monica Dahlberg
Hej Erik,har en liten finlemmad vit fågel med gul näbb o gula ben o klor.Den har varit i min trädgård sedan sensommaren.Har ingen bild på nära håll,den är lite skygg. Den verkar lite rädd för de andra fåglarna.Jag har sökt men inte hittat några foton.Kan det vara en undulat på rymmen?
Du kan mejla den till mig på erik snabel-a natursidan.se
Tommy Dundin
Hej såg i dag vid fågelbordet en fågel i storlek som stenknekt. Brungrå med en vit prick (lite avlång) på pannan och när den flög var det den vit rand över stjärtfjädrarna. Har aldrig Sett den fågel tidigare och hittar den inte i någon bok, hjälp mig. /tommy
Mia Falk
Har en helt svart fågel ävrn näbben som kommer till fågelbordet, mycket lik en koltrast men har aldrig sett en i Dalarna under vintern förr, va tror du?
Hej Mia! Unga koltrasthannar har mörk näbb sin första vinter.
Mats Olsson
Hej
Vi har en gäst under fågelbordet, dvs på marken, som äter solrosfrön. Storleksmässigt som en koltrast, fast näbben är längre smal, orange/röd. Väldigt fint brunmilerad rygg, blågrått bröst. På sidorna ränder med blåaktig färg. Något kortare än en koltrast. Ser inte ut som en björktrast. Koltrastarna runt omkring bryr sig inte denna individ utan bråkar med varandra. Kan inte hitta den i någon fågelbok. Jag befinner mig i Karlskrona.
Suzanne werander
Massor med steglitsor..aldrig sett förut.
Så fina..2 sorters hackspettar..
Helt plötsligt är de borta.
Falkenberg..Ugglarp
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Här är vår guide/digitala fågelbok med Sveriges vanligaste fåglar vid vintermatningen: http://t.co/vAf0W4WNvj #fåglar #swgreen
Oj så bra det blev…….
RT @Natursidan: Här är vår guide/digitala fågelbok med Sveriges vanligaste fåglar vid vintermatningen: http://t.co/vAf0W4WNvj #fåglar #swgr…
Vår digitala fågelbok med foton på fåglar du kan se vid din vintermatning: http://t.co/vAf0W4WNvj Perfekt inför Vinterfåglar inpå knuten.
RT @Natursidan: Vår digitala fågelbok med foton på fåglar du kan se vid din vintermatning: http://t.co/vAf0W4WNvj Perfekt inför Vinterfågla…
Nästa helg ska vi räkna vinterfåglar. Förbered er med matningsguide: http://t.co/rlBudAoEFC och vinterfågelguide: http://t.co/vAf0W4WNvj
RT @Natursidan: Nästa helg ska vi räkna vinterfåglar. Förbered er med matningsguide: http://t.co/rlBudAoEFC och vinterfågelguide: http://t.…
RT @Natursidan: Nästa helg ska vi räkna vinterfåglar. Förbered er med matningsguide: http://t.co/rlBudAoEFC och vinterfågelguide: http://t.…
RT @Natursidan: Nästa helg ska vi räkna vinterfåglar. Förbered er med matningsguide: http://t.co/rlBudAoEFC och vinterfågelguide: http://t.…
RT @Natursidan: Nästa helg ska vi räkna vinterfåglar. Förbered er med matningsguide: http://t.co/rlBudAoEFC och vinterfågelguide: http://t.…
Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Tre dagar till det är dags att räkna Vinterfåglar inpå knuten. Känn igen fåglarna med vår guide: http://t.co/s3euK5KxpA
Imorgon kör Vinterfåglar inpå knuten igång. Här är vår guide till fåglarna ni kan tänkas se: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Imorgon kör Vinterfåglar inpå knuten igång. Här är vår guide till fåglarna ni kan tänkas se: http://t.co/s3euK5KxpA
RT @Natursidan: Imorgon kör Vinterfåglar inpå knuten igång. Här är vår guide till fåglarna ni kan tänkas se: http://t.co/s3euK5KxpA
Så bra, fantastiskt fina bilder och med namn. Tack! Nu saknar jag bara ljuden till resp fågel.
Tack! Kul att höra. Vi har en separat artikel om fågelsång och fågelläten: http://www.natursidan.se/nyheter/fagellaten-och-fagelsang-i-sverige/
RT @Natursidan: Imorgon kör Vinterfåglar inpå knuten igång. Här är vår guide till fåglarna ni kan tänkas se: http://t.co/s3euK5KxpA
när jag åkte skidor imorse, såg jag en flock på ca 20 tofmes el. liknande med tofs och i den storlek, kanske lite större. Men de hade en tvärgående vit rand längs ner på svansen. Kan det vara nåt annat?
Var såg du detta? Tofsmesar brukar inte hänga ihop i stora flockar.
Kanske sidensvansar?
Uppland, nära Litslena på en ’en backe’
Idag hade jag kikare med, men såg de inte. Jag måste ha sett något fel.
Jag har kommit på att det måste vara sidensvansar (som har tofs trots att er bild inte visar det). Annars har ni fantastiska fina bilder.
Aha, ja det låter troligt nu när du säger det. Kul!
Jättefina bilder. Inte alla har jag sett här i södra Dalarnas skogskanter.
Vart har alla fåglar tagit vägen? Jag hade tidigare i vinter fåglar vid bordet men inte lika många som tidigare år men nu är alla borta har hört från andra att dom upplevt detsamma? Bor i Norrbotten vi har haft en relativt normal vinter något mindre snö än vanligt möjligen två köldknäppar med ner mot -40 men det är ju inte heller helt ovanligt. Kan det vara så att det finns nog med mat i naturen eller vad är det?
Hej!
Såg nu på morgonen, i Gräsmark, Värmland, ett par fåglar i storlek med Björktrast, svartblåa i kroppen men med ett vitt band på bröstet. Har aldrig sett dessa förut. En ny art för oss iallafall 🙂 trodde det var en slags trast, men finner den inte när jag googlar. Kanske du vet 🙂
Hej!
Kan det varit ringtrastar? De är på väg norrut nu.
Se bild: https://artportalen.se/Mobile/Image/1539039
Hej!
Ja så såg den ut 🙂 Tack för snabbt svar!
Det fans en svartvitfågel på trädgården och den var smal vad kan det vara för fågel?
Väldigt svårt att svara på. Beror på när du såg den, var du bor och hur den uppträdde. Kanske en svartvit flugsnappare?
Underbara bilder. Tack!
Hej
Tänk att vid 73-års ålder få se en livs levande – kan de ha varit en Steglits ? Fågeln hade knallröd näbb, citrongul fläck på sidan av vingen. Stjärtfjädrar vit-och svart randiga. En oerhört vacker fågel som sågs söder om Helsingborg.
Vad tror du/ni?
Viviane Malmqvist
Hej Viviane!
Det låter som att du kan ha sett en steglits även om inte det är näbben som är röd utan ansiktet, men sådant är väldigt lätt att uppfatta fel första gången man ser en fågel.
/Erik
Hej jag och min son är ganska säkra på att vi såg en Rödvingetrast i parken i Högdalen igår 21/1 den flaxade m vingarna som en Kolibri!?
Hej Marie!
Det kan säkert stämma även om de kan vara svåra att skilja från björktrastar om man inte har viss erfarenhet av att studera trastar. Angående flaxandet kan de flesta fåglar stå still i luften med ivrigt flaxande i korta stunder åtminstone.
Så fantastiskt bra bilder på fåglarna. Nu är jag övertygad om att jag för några år sedan såg en gråsiska vintertid nedanför fågelbordet.
Hej,
har ett barnbarn som tycker att rödhaken är den finaste fågeln.
Är det möjligt att få en färgutskrift av Anki Hammars foto inom ramen för 30 x 40 cm.
(De övriga barnbarnens fågeltavlor håller det formatet).
Vart vänder jag mig och vad skulle det kosta?
Mvh
Morfar Christer
Hej Christer!
Kul att du gillar Ankis fina bild på rödhaken. Här finns kontaktuppgifter: http://www.natursidan.se/fotografer/anki-hammar/
Hej, fina fågelbilder!
Jag undrar: Har en vitspräcklig koltrast i buskaget, bland de andra koltrastarna.. Det är tredje året som jag ser den.
Är det en koltrast eller någon annan fågel?
Har aldrig sett en sådan förr i tiden. Har bara sett en och kanske är det samma varje år.
Tacksam för svar
Désirée
Hej!
Utan att ha sett bilder på den är det troligaste att det är en så kallas leucistisk koltrast – det vill säga att den har vissa färgförändringar. Det är ovanligt, men händer ibland då och då.
Hej Erik
Just nu mumsar två Stenknäckar på solrosfröna i fågelmataren i vår trädgård i Enskede gård. Jätteroligt, jag har aldrig sett en Stenknäck tidigare! Det var fullt av fåglar här tidigare idag bland annat ett gäng Steglitser och tre stjärtmesar. Kan veckan börja bättre!?
Monica A
Hej Monica!
Det var inte illa. Bara att gratulera! Jag får nöja mig med skogsfåglar på mina matningar, men det är inte så tokigt det heller.
Hej,
Jag blir otroligt frustrerad över att jag inte kan identifiera sången på en fågel som sjunger kl. 0140 varje natt under hela december och fram tills nu 5e Jan 2018 (max diff när sången börjar +/- 20min). Jag kan inte känna igen sången från de som ligger uppe på sidan. Nu är jag ju tyvärr kass på att förklara sången, men låter som kvi-kvi-kvi/massa kvi/kvi-kvi-kvi. Allstå kombo 3/massa/3 eller 2/massa/2 eller liknade.
Har du någon aning om vad det är för nattsångare som det kan vara så här i Januari och tidigare i december?
Har blivit kutym att inte somna förens jag hem den nu. Tyvärr verkar det ha ett favorit träd/område som jag inte kan hitta för att identifiera den med synen.
Hej Alex!
Jag är inte speciellt bra på att ”översätta text till sång”, men kan det vara en gärdsmyg kanske? Försök annars spela in den och skicka till mig så kan jag kanske hjälpa dig. erik (snabel-a) natursidan.se
Tack för en jättebra lista över trädgårdens fåglar!
Jag satte ut en matstation i höstas och den är väldigt uppskattad. Jag ser nya sorters fåglar nästan varenda vecka och denna listan bockas stegvis av 🙂
Det nyaste tillskottet är en tuff liten ”Grönsiska”.
Hej.
Jag har precis börjat fotografera fåglar och mina favoriter är kråkfåglar. För några veckor sedan tog jag kort på, vad jag antog var, en helt kolsvart kaja. Jag har aldrig sett en sådan färg på kaja innan dock. Jag undrar om ni vet om det vart en kaja? Kan jag kanske skicka bild på den till någon som kan ge mig mer info? Den var extremt vacker. Tack i förväg!
Mvh Sara
Hej Sara!
Det går fint att skicka bild till erik snabel-a natursidan.se så kan jag försöka hjälpa dig.
Hade satellits i trädgården de had bo närra min fågel mat, ungarna kom dit inna de knappt kunde flyga, satt mellan ben på mig och åt när jag fyllde på mat inna de flyttade hade jag 48 st då hade minken tagit en del ungar stal även minna kräftor.
Stenknäcken häckade med i trädgården hade 25 stycken inna de flyttade var 2 par från början. Roligt men dyrt. Har även några sällsynta gäster permanent hos mig.
Hej
Vi bor i Småland. Har en flock på ca 50 enfärgade bruna fåglar som flyger mellan körsbärsträden men också landar på åkrarna. Fåglarna är mindre än björktrastarna men större än pilfinkarna. När dom flyger tjattrar dom mycket.
Hittar ingen motsvarande fågel i min bok.
Hälsningar Annica
Hej Annica!
En gissning är att det är unga starar. De är bruna till färgen och storleken stämmer också: https://ww2.rspb.org.uk/community/wildlife/homesforwildlife/f/905/t/16111.aspx
Hej.
Vi har en jätteliten fågel i skogen. Den är brunaktig med en stjärt som står rätt upp. Den verkar trivas i skogen i backe nivå.
Nu har den byggt ett bo rätt in i jord/sand. Ca 1 m från backen, så vi ser rätt in på ungarna. Hon sitter då under stugan och väntar till vi går. Vet du vilken fågel det är ?
Hej Cecilia!
Det låter precis som en gärdsmyg på din beskrivning.
Hej,
Jag såg en fågel i trädgården häromdagen som jag inte lyckats fotografera eller klura ut vad det är: storleken är samma eller något mindre än en koltrast. Färgen var gulbeige? Med brunsvarta prickar på sidorna. På huvudet en svart hätta som fortsatte långt ner på ryggen som ett brett, svart band.
Någon aning om vad det kan vara för sort? Bor på Bolmsö i Kronobergs län.
Mvh Sara
Hej! Jag undrar vad jag sett för fågel den 15 Augusti.Den var brun på ryggen
och grått bröst med mörkare fläckar.Näbben var kort och kraftig,typisk fink näbb.
Stjärten var kluven.Den troligast jag kan finna är en kornsparv, men den borde inte
finnas på Väddö??
Svårt att svara på. Kanske en ung gulsparv eller ung gråsparv?
Hej! De senaste dagarna har en underligt färgad talgoxe dykt upp i maten. Teckning och storlek lika talgoxen men utan någon vit färg på ”kinderna”. Bara mycket mörkt grå. Inget vitt streck på vingarna och inte så gul färg på kroppen. Faktiskt ganska annorlunda.
mvh……/pelleE
Hejsan. Jag har en tavla utav dig med ett jättefint fotografi på svanar tror jag det är. Jag fick den av min moster och hon säger att den är värdefull, men hittar inga priser nånstans? På baksidan är det Kvalitetsgaranti, det står att du utfört arbetet den 16/2-2000.
Vill gärna veta mer och om dom är dyra att köpa av dig?
Hej! Häromdagen i skogen såg jag en fågel som var exakt som en koltrast, men med en vit rand på vingspetsen. Har letat i fågelböcker men hittar ingen som ser ut som den… Samma storlek, svart med orange näbb och vit rand. Vad kan det ha varit?
Hej Ingrid! Det är alltid svårt utan en bild, men det kan vara en koltrast med pigmentfel. De kan vara svarta med mer eller mindre vita inslag. Det är ovanligt, men är nog det troligaste.
Hallå. Har en grupp på 4-5 fåglar som kommer till min matning men kan inte artbestämma dem. De ser ut som en sidensvans men saknar helt gul befjädring och är vit på framsidan halsen. Vad kan det vara?
Jag måste bo på ett ovanligt ställe föe jag har väldigt få fåglar av dem i listan. Räknar vi bort talgoxen är det nog så att jag ser fler av dem som inte är på listan.
Jag skulle gissa att det är nötskrikor du har på din matning, även om det är svårt att veta säkert.
Är nog 19 av dessa jag aldrig sett, mest bara pilfink. 😉
Tack för en mycket fin sida!
Med bra!! bilder.
Personligen älskar jag gråsparv.
Efterlyser mer djupkunskap om varje art och vad de äter..!
Hejsan. Har sett en helvit fågel med gråa vingar stor som en lavskrika Svart Zorro mask vid ögonen .Hälsningar Mats l.
Hej Mats! Det låter som en varfågel: http://photoblog.danielpettersson.com/Great-Grey-Shrike-varfagel-Lanius-excubitor/
De söker sig ibland till fågelmatningar, men kan även ses speja från buskar efter småfåglar eller sorkar.
Det var i vintras att jag träffade den här sidan tog fram min kikare och det blev min hobby att titta och hitta och läsa om lilla änglarna fortfarande höll jag den öppen. Bra jobbat!
Vad roligt att höra! Tack för de orden!
Har en fågel som besöker mitt trädgårds
Land, rätt stor och kraftig och påminner om nötskrika fast större. Vad kan det va?
Såg en fågel ett par gånger idag vid ett par buskar vid Storsjön i Jämtland. Den var pytteliten (betydligt mindre än en nötväcka som satt nära den), svart på ryggen, mörkt svart-brun-röd på magen och lite brun-grå under hakan/näbben. Har sökt på alla möjliga sidor utan att hitta någon som ens liknar.
Den bästa sidan om fåglar jag har hittills hittat med helt magiska bilder! Tusen tack!
Min Fru och en värdinna Har sett en ovanlig fågel idag, helt svart med ett vitt band runt nacken? Har försökt googla men ingaen framgång… i storlek som enblandning mellan duva och koltrast? Vet inte hur man skickar med en bild?
Hej Björn! Du kan mejla bild till mig på erik snabel-a natursidan.se
Ringtrast?
Suverän sida denna 😉
Hej!
Vilken fin sida du har med så mycket info. Tack!
Jag bor på landet bland åkrarna på österlen och har många rödhakar omkring mej men även små gulgröna fåglar likt en pilfink i storlek. Färgerna är mättade och lite dova utan mörka teckningar på kroppen. Vad kan det vara för fågel?
I morse kom en oblygt fram och satte sig på räcket vid trappan och tittade nyfiket på mej 🙂
Jag hittar den inte bland dina fina foton.
Hälsningar
Mira
Tack Mira!
Jag skulle gissa att det är grönsiskor eller grönfinkar. Ungfåglarna och honorna är inte så kontrastrika som bilderna här på sidan och kan nog uppfattas som dova.
Hej Erik,har en liten finlemmad vit fågel med gul näbb o gula ben o klor.Den har varit i min trädgård sedan sensommaren.Har ingen bild på nära håll,den är lite skygg. Den verkar lite rädd för de andra fåglarna.Jag har sökt men inte hittat några foton.Kan det vara en undulat på rymmen?
Hej Monica!
Svårt att svara på utan bild tycker jag, men visst kan det vara en undulat på rymmen.
Tack ändå,har ett foto som måste förstoras så ser man ganska bra.Men vet inte hur man skickar bild här
Du kan mejla den till mig på erik snabel-a natursidan.se
Hej såg i dag vid fågelbordet en fågel i storlek som stenknekt. Brungrå med en vit prick (lite avlång) på pannan och när den flög var det den vit rand över stjärtfjädrarna. Har aldrig Sett den fågel tidigare och hittar den inte i någon bok, hjälp mig. /tommy
Har en helt svart fågel ävrn näbben som kommer till fågelbordet, mycket lik en koltrast men har aldrig sett en i Dalarna under vintern förr, va tror du?
Hej Mia! Unga koltrasthannar har mörk näbb sin första vinter.
Hej
Vi har en gäst under fågelbordet, dvs på marken, som äter solrosfrön. Storleksmässigt som en koltrast, fast näbben är längre smal, orange/röd. Väldigt fint brunmilerad rygg, blågrått bröst. På sidorna ränder med blåaktig färg. Något kortare än en koltrast. Ser inte ut som en björktrast. Koltrastarna runt omkring bryr sig inte denna individ utan bråkar med varandra. Kan inte hitta den i någon fågelbok. Jag befinner mig i Karlskrona.
Massor med steglitsor..aldrig sett förut.
Så fina..2 sorters hackspettar..
Helt plötsligt är de borta.
Falkenberg..Ugglarp