Gå till innehållet

Uppemot 1 000 döda skrattmåsar upptäckta

I Storbritannien har fågelinfluensen slagit hårt mot många kolonihäckande fåglar. Enbart antalet skrattmåsar som dött beräknas nu till över 10 000 sedan i mars i år. Samtidigt rapporteras om ytterligare fall i ännu en koloni i Sverige.

Smittan slår just nu hårt mot fågelkolonier i Storbritannien. Antalet dödsfall beräknas ha fördubblats den senaste månaden och förutom 10 000 döda skrattmåsar sedan i mars har även bland annat fisktärnor drabbats. British Trust for Ornithology nämner som exempel att 40-50 procent av de hundratals fisktärnor som häckar i naturområdena Shotton Steelworks i norra Wales och Seaforth Nature Reserv, har dött.

– Spridningen av fågelinfluensa i kolonier av skrattmåsar och fisktärnor i inlandet utgör nästa fas i kampen mot detta virus som förra året ödelade så många av våra kust- och havsfågelkolonier, säger James Pearce-Higgins, vetenskapschef för British Trust for Ornithology.

Ny massdöd i Kalmar

I Sverige hade fram till i juni hundratals, om inte över tusen skrattmåsar och ett tiotal rovfåglar konstaterats döda i smittan. Nu har även nästan 1 000 döda skrattmåsar hittats i Kalmar och SVA har bekräftat att det rör sig om fågelinfluensan.

Länsstyrelsen avråder människor från att ha direktkontakt med fåglar eller fågelspillning. Inte heller husdjur bör vistas i närheten av döda eller sjuka fåglar.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) vill få in rapporter om döda djur på rapporteravilt.sva.se (landlevande djur) eller till Naturhistoriska riksmuseet: marinadaggdjur.nrm.se (marina däggdjur).

Läs även

Ytterligare fall av konstaterad fågel­influensa i Sverige
• Fågel­influensan: Rävar och människor smittade, skrattmåsar hårt drabbade
• Minst 50 000 vilda fåglar döda i sjukdom
• 50-tal fåglar döda i populär fågelsjö
• Sjukdomsläget för Sveriges vilda djur 2022
• Utbrottet av fågelinfluensa 2022 det största i modern tid
• Tumlare smittad av fågelinfluensa

Källor: Länsstyrelsen Kalmar och BTO

Mer att läsa