Gå till innehållet

50-tal fåglar döda i populär fågelsjö

Samtidigt som restriktioner för fåglar i fångenskap hävs, rapporteras om ett nytt fall av fågelinfluensa.

Under tisdagen hävde Jordbruksverket riskrestriktionerna för fåglar i fångenskap. Det innebär att de nu får gå utomhus.

– Vi är nu inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och smittspridningen av fågelinfluensa bedöms ha avtagit, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under onsdagen kom dock rapporter om ett nytt, troligt utbrott. Det var i förra veckan som tidningen Mitt i rapporterade om ett 50-tal döda måsfåglar runt Råstasjön och Lötsjön i Solna i norra Stockholm. Fåglarna fick kramper, andnöd och dog. Under torsdagen konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt att det var fågelinfluensa som dödat fåglarna.

Erik Ågren, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar för Expressen att de fått in väldigt många rapporter och att det har varit stor dödlighet bland södra Europas fåglar i fågelinfluensa den senaste tiden. Hans kollega, statsveterinär Caroline Bröjer, meddelar att risken för att människor ska smittas dock är låg.

– Döda djur eller spillning skall dock hanteras med skyddshandskar, det kan även finnas andra smittor. Hundägare bör ha uppsikt över hunden så den inte äter eller tuggar på döda fåglar.

I Råstasjön lever en stor skrattmåskoloni och det troliga är att måsarna smittats på grund av att de lever så tätt inpå varandra. SVA hade sedan tidigare konstaterat 45 fall av fågelinfluensa hos vilda arter i Sverige sedan i höstas. Tillsammans med skrattmåsarna vid Råstasjön närmar det sig 100 fall.

SVA behöver inte fler rapporter om sjuka eller döda skrattmåsar från Solna, men ser gärna fortsatt rapportering av andra sjuka och döda fåglar till rapporteravilt.sva.se.

Läs även

Sjukdomsläget för Sveriges vilda djur 2022
• Utbrottet av fågelinfluensa 2022 det största i modern tid
• Tumlare smittad av fågelinfluensa

Källor: Mitt i och Expressen

Mer att läsa