Gå till innehållet

Japan fortsätter med valjakt – första nya fartyget på 70 år

I maj 2024 kommer ett helt nytt fartyg för valjakt ge sig ut från Japan. Fartygets räckvidd och effektivitet oroar.

Det nya fartyget, döpt till Kangei Maru kostade nästan en halv miljard kronor, varav skattebetalarna fick bidra med 21 miljoner kronor. Det är det första nya valjaktsfartyget som byggts i Japan på över 70 år, rapporterar The Guardian. I maj ger sig 100 besättningsmän ut på en åtta månader lång färd i jakt på valar. Fartyget kan lagra upp till 600 ton kött åt gången så det är inget problem att vara ute på långa resor.

Det finns en oro för att Kangei Marus räckvidd på 13 000 km gör att Japan kan komma att återuppta valjakten i Södra ishavet. Japan har en historia av konflikter med övriga världen när det gäller valjakt. 1986 förbjöd Internationella valfångstkommissionen (IWC) kommersiell jakt på valar, men Japan tilläts fortsätta fånga ett antal valar i Antarktis varje år i vad som uppgavs vara ”forskningssyfte”. Men detta visade sig vara falskt och år 2014 beordrade en internationell domstol att Japan stoppade expeditionerna eftersom det framkommit att jakten inte bedrevs för forskning. 2016 röstade Japan, tillsammans med Norge och Island, ner ett förslag på ett internationellt skyddsområde för valar och 2018 avslöjades att Japan dödat 50 vikvalar i skyddat område i Antarktis.

Återupptog jakt på hotad val

2018 lämnade Japan IWC, samma år som kommersiell valfångst förbjöds. Landet meddelade då att jakten i Antarktis skulle avslutas, men den kommersiella valfångsten i Japans kustvatten återupptogs 2019 – bland annat på den starkt hotade arten sejval. Sedan dess har Japan fortsatt jaga valar och 2023 dödades 83 vikvalar, 187 Brydes fenvalar och 25 sejvalar i Japan.

Ritning över valjaktsfartyget Kangei Maru.

Ritning över valjaktsfartyget Kangei Maru.

Ren Yabuki, chef för miljö- och djurskyddsgruppen Life Investigation Agency, säger till The Guardian att Japan inte gett upp tanken på att återuppta valjakten i Antarktis.

– Det är därför de byggde Kangei Maru, som är utrustad för att bedriva valjakt i Antarktis. Jag tror att det är möjligt att valar kan komma att dödas där igen, trots vad det internationella samfundet tycker. Det är vad Japan förbereder sig för att göra.

Fartygets ägare, Kyodo Senpaku, avfärdade dock påståendet och menar att fartyget ska användas för kustnära valfångst utanför Japan.

Källa: The Guardian

Mer att läsa