Gå till innehållet

9 av 10 svenskar vill restaurera natur i EU

Regeringen har inte heller något folkligt stöd för att försöka stoppa den viktiga naturrestaureringslagen i EU.

Sverige har aktivt motarbetat den viktiga lagen om att restaurera naturen i EU. I mars avslöjades att Sverige övertalat Ungern att sätta stopp för restaureringslagen. Något som väckte internationell kritik. I veckan skrev Dagens Nyheter om hur elva EU-länder uppmanar Sverige och flera andra medlemsstater att rädda naturrestaureringslagen.

– Vi måste agera snabbt och beslutsamt för att fullborda den politiska processen. Att inte göra det skulle vara ett frikort för att förstöra naturen och skulle i grunden underminera allmänhetens förtroende för EU:s politiska ledarskap både inom och utanför EU, säger Irlands miljöminister Eamon Ryan till The Guardian.

69 procent vill se obligatorisk restaurering

Den svenska regeringens agerande irriterar inte bara andra EU-länder och internationella miljöorganisationer – den går också tvärtemot svenska folkets åsikter. En ny opinionsundersökning, som WWF låtit ta fram, visar att mer än 90 procent av svenskarna anser att det är viktigt att restaurera natur i EU. 69 procent är också positiva till en lag som skulle göra det obligatoriskt för EUs medlemsländer att restaurera natur.

– Opinionsundersökningen visar att så många som sju av tio i Sverige håller med om att vi ska ha en restaureringslag för EUs medlemsländer. Endast 6 procent håller inte med. Beslut om restaureringslagen kan skjutas till efter valet. Hur du röstar i EU-valet kommer att avgöra hur naturfrågorna prioriteras, säger Emelie Nilsson, naturvårdsexpert på WWF.

60 procent av de svarande i Sverige anser att det kommer ha långsiktiga negativa effekter på naturen, jordbruket och ekonomin om naturen och den biologiska mångfalden fortsätter försämras i EU.

EU-valet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid från den 22 maj, med bud eller från utlandet.

Du behöver ha med dig giltig id-handling. Om du ska förtidsrösta behöver du också ha med dig ditt röstkort.

Guider för dig som vill rösta för vår miljö och natur:

Källa: WWF

Mer att läsa