Gå till innehållet

WWF: Japan har i år dödat 50 vikvalar i skyddat område i Antarktis

Vikval utanför Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Just nu pågår den internationella valkommissionens årliga möten. Japan är på plats för att försöka införa kommersiell valjakt. Samtidigt avslöjar Världsnaturfonden WWF att landet dödat 50 vikvalar i skyddade områden i Antarktis enbart i år. Denna jakt påstår Japan vara “forskningsbaserad”.

Att döda valar för att tjäna pengar förbjöds 1986, men Norge och Island har gett sig själva dispens och fortsätter jakten. Japan har ett förbud mot kommersiell valjakt, men dödar istället valar i ett forskningsprogram, med oklart motiv och där köttet säljs. I år har landet dödat 333 vikvalar i Antarktiska oceanen, varav 122 var dräktiga honor. Nu har Världsnaturen även avslöjat att 50 av vikvalarna dödades i ett skyddat område i Rosshavet.

LÄS ÄVEN: • EU-parlamentet uppmanar Norge att sluta med valjakten

– Tusentals andra arter är skyddade i den här delen av Rosshavet, så det är chockerande och absurt att vikvalar inte är det, säger Rod Downie, chefsrådgivare för Arktis vid WWF, till The Guardian.

Den internationella domstolen beslöt 2014 att Japan skulle sluta med sin “forskningsbaserade valjakt”, men domen är tandlös. Landet fortsätter bara att dela ut ett nytt tillstånd till sig själv varje år.

LÄS ÄVEN: • Internationellt skyddsområde för valar röstades ned av bland annat Island och Norge

Sammanlagt har Japan, Norge och Island dödat minst 38 000 stora valar sedan 1986, enligt Environmental Investigation Agency, som bevakar och bekämpar miljöbrott.

Källa: The Guardian

Mer att läsa