Gå till innehållet

Minst 50 000 vilda fåglar döda i sjukdom

Bara det senaste 1,5 åren har över 50 000 fåglar dött av fågelinfluensan enbart i Storbritannien. Summan är troligen dessutom en grov underskattning.

The Guardian har räknat ihop befintlig statistik över döda fåglar i Storbritannien sedan det nuvarande utbrottet av fågelinfluensan startade i oktober 2021. Sammanlagt har över 50 000 fåglar dött på bara 1,5 år. Men det är enbart fåglar som hittats och rapporterats som det finns statistik över. Hur många som egentligen dött, och kanske blivit uppätna av rovdjur eller aldrig hittas, är det ingen som vet.

50 000 fåglar låter kanske inte så mycket. Enbart i USA dödas årligen 365 miljoner fåglar i kollisioner med fönster. Men fågelinfluensan drabbar specifika arter hårt och kan leda till utrotning av havsfåglar, vars kolonier tycks särskilt hårt drabbade. Detta eftersom fåglarna lever tätt tillsammans och därmed smittas lättare av andra sjuka fåglar.

Bland andra silvertärnor, skrattmåsar och fisktärnor har dött i stora antal i England och längre norrut har bland annat alkor (exempelvis sillgrisslor) och havssulor insjuknat. Enbart i Pembrokeshire i Wales dog 5 000 havssulor och med tanke på att 60 procent av världspopulationen finns i Storbritannien hör arten till de som anses ha drabbats hårdast. Många havssulor spolade även upp på land i Sverige.

Sammanlagt har över 60 fågelarter drabbats av fågelinfluensan och nya fall har upptäckts även nu i vår.

Läs även

50-tal fåglar döda i populär fågelsjö
• Sjukdomsläget för Sveriges vilda djur 2022
• Utbrottet av fågelinfluensa 2022 det största i modern tid
• Tumlare smittad av fågelinfluensa

Källa: The Guardian

Mer att läsa