Gå till innehållet

Greenpeace: “Shell försöker tysta oss med stor stämning”

Shell inleder en juridisk process mot Greenpeace som anses vara ett av "de största juridiska hoten under organisationens mer än 50-åriga historia".

Shell har inlett en juridisk process mot Greenpeace UK och Greenpeace International där oljebolaget kräver att Greenpeace ska upphöra med alla protester mot oljebolagets infrastruktur till havs eller i hamn någonstans i världen, för all framtid. Om miljöorganisationen vägrar kommer de krävas på 8,6 miljoner dollar i skadestånd.

Det juridiska hotet kommer efter en lång rad aktioner som Greenpeace genomfört mot Shells oljeplattformar. Greenpeace kallar stämningen “ett av de största juridiska hoten under organisationens mer än 50-åriga historia” och anser att det är ett försök att tysta organisationen. Den senaste tiden har protesterna växt mot att Shell satsar fem gånger så mycket investeringar i fossila bränslen jämfört med förnybar energi.

Hotar även med framtida böter

Förutom skadeståndet hotar Shell också med en så kallad “injunction”, som innebär att en domstol kommer kunna besluta att Greenpeace måste betala enorma böter om de genomför protester vid Shells anläggningar.

– Shell har nu övergett alla försök att efterlikna ett ansvarstagande företag. De skrotar gröna initiativ, sparkar anställda som arbetar med förnybar energi, och har aktivt förvrängt klimatsamtalen genom att hävda att en utfasning av fossila bränslen skulle vara “farligt”. Nu försöker Shell dessutom stoppa Greenpeace från att driva kampanjer och tysta helt rimliga krav på att oljebolag ska betala för de enorma klimatrelaterade skador och förluster de orsakat, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Greenpeace slutar när Shell slutar

Shell säger till Financial Times att man respekterar rätten att protestera men att “det måste ske på ett säkert och lagligt sätt”. Bolaget, som 2022 gjorde en vinst på 40 miljarder dollar, menar att skadeståndskravet på 8,6 miljoner dollar motsvarar de juridiska kostnaderna för att säkra två tidigare förelägganden mot demonstranter samt kostnaden för att mobilisera ett extra säkerhetsfartyg.

Greenpeace låter hälsa att de kommer sluta protestera om Shell går med på att “sluta förstöra klimatet”.

En av de som deltog i protesterna mot Shells oljeborrning och som nu nämns i stämningsansökan är Yeb Saño, chef för Greenpeace Sydostasien. Han har tidigare varit huvudförhandlare för Filippinerna vid FN:s globala klimatförhandlingar. Så här kommenterar han Shells stämning:
– Jag har upplevt den förödelse som Shell och liknande företag har orsakat. För tio år sedan talade jag vid FN:s globala klimatförhandlingar samtidigt som min bror fortfarande saknades i förödelsen efter supertyfonen Haiyan. Shell försöker nu tysta mina legitima krav: att företaget ska upphöra med sin vansinniga och giriga jakt på mer fossila bränslen och ta ansvar för den förstörelse som företagets produkter orsakar i världen. Jag kommer inte backa för oljebolagen, så länge Shell vägrar att sluta borra, vägrar jag att sluta kämpa för klimaträttvisa.

I Sverige ägs Shells 190 bensinstationer av St1, som nu börjat ta bort Shell-skyltarna från mackarna.

Läs även

Svenska bankers investering i oljeborrning i Arktis ökar kraftigt
Dom: Shell får leta olja i känsligt hav
Nya licenser för oljeborrning i Norge – flest till svenska Lundin
Greenpeace ockuperar dansk oljeplattform – kräver stopp för borrning
Större utsläpp än rapporterat från fossilindustrin

Källa: Greenpeace

Mer att läsa