Gå till innehållet

Greenpeace ockuperar dansk oljeplattform – kräver stopp för borrning

De fyra aktivisterna som simmade ut till oljeplattformen. Foto: Andrew McConnell / Greenpeace

Fyra Greenpeace-aktivister simmade till en oljeplattform i Nordsjön för att protesterna mot att Danmark exploaterar havet med olje- och gasborrning. Inget annat land i EU producerar mer olja än Danmark.

– Vi har simmat hit för att göra det klart för våra politiska ledare att de måste vara modiga nog att förbjuda sökandet efter ny olja och fossilgas i Danmark. Gör de inte det kommer Danmark aldrig bli den klimatledare som våra politiker hävdar att vi är, säger Ida Marie, 21-årig student från Köpenhamn som är en av de fyra aktivisterna på oljeplattformen.

Ockupationen av oljeplattformen görs för att uppmärksamma att den danska regeringen fortfarande ger stöd till landets olje- och gasindustri och har godkänt fossilproduktion som fortsätter efter 2050, trots att Danmark ska ha nettonollutsläpp till dess. Just nu ligger ytterligare ansökningar om att extrahera olja på danska oljefält på den danska regeringens bord.

Enbart på den danska delen av Nordsjön finns idag 55 oljeriggar och enligt Greenpeace är Danmark den största oljeproducenten inom EU.

– Vetenskapen är glasklar, de ekonomiska kalkylerna tydliga, klimatmål och klimatlagar finns på plats och det finns en stark opinion. Oljan är ett hot mot vår välfärd och vår ekonomi. Danmarks regering måste välja framtiden före oljan och Sveriges regering måste välja Paris före Preem, säger Markus Mattisson, kommunikatör för Greenpeace i Sverige.

Det franska oljebolaget Total, som köpte oljeplattformen och 14 andra från danska Maersk 2018, stoppade arbetet under tisdagen. För varje dygn som verksamheten står still hindras över 500 000 liter från att lämna havsbotten.

Greenpeace är på plats vid oljeriggen med sitt skepp Rainbow Warrior III. Den 5 september kommer skeppet delta i en protest mot Preemraffs utbyggnad i Lysekil.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa