Gå till innehållet

Bekämpnings­medel i bivax – åtgärder krävs av biodlare

Insekts-, växt- och svampgifter från jordbruket återfinns i stora mängder i bivax i bikupor. Det visar en ny studie som också fastslår att ämnena finns kvar under lång tid.

Bivax används även i en lång rad skönhetsprodukter för människor och även denna kosmetika innehåller upptäckbara bekämpningsmedel från jordbruket. Även om ämnena inte är bra för människor så är de inte i sådana doser att det anses utgöra någon större risk för vår hälsa. För bin däremot är halterna problematiska, inte minst eftersom bina återanvänder vax under många år.

– Eftersom bekämpningsmedel kan ackumuleras i vax är det viktigt för biodlare att fortsätta ta bort gammalt vax med några års mellanrum och låta bina ersätta det för att se till att kolonierna och biprodukterna förblir friska, säger Karyn Bischoff, huvudförfattare till en ny studie som publicerats i Journal of Veterinary Diagnostic Investigation.

I snitt 18 gifter

Av 72 prover som togs under studien innehöll alla bekämpningsmedel. Sammanlagt hittades 34 svampgifter, 33 insektsgifter och 22 växtgifter och snittet låg på hela 18 ämnen per prov. Kommersiella biodlingar innehöll flest (i genomsnitt 22 per prov) medan hobbyodlare hade lägre antal än snittet.

Gifterna kommer inte enbart från jordbruk som besprutats med bekämpningsmedel. De kommer även från läkemedel och bekämpningsmedel som biodlare applicerar på bikuporna för att förbättra binas hälsa. Bland annat för bekämpning av det ökända varroakvalstret som kan ställa till med stor skada för bipopulationer. Även neonikotinoider var vanliga i proverna. Dessa ämnen har konstaterats skada bin och andra djurs hälsa.

Testerna gjordes i staten New York och här produceras årligen honung till ett värde av nästan 11 miljoner dollar. Pollineringen som honungsbina står för för i jordbruket värderas till 300 miljoner dollar årligen.

– Att förstå vilka föroreningar som påverkar inhemska honungsbin kan hjälpa forskare att bättre skydda andra pollinerare, inklusive vilda bin och andra insekter, samt fåglar och fladdermöss, säger Karyn Bischoff.

Neonikotinoider hittas inte bara i USA. EU har förvisso förbjudit de flesta neonikotinoider i växtskyddsmedel, men dels ges det ofta dispens för att använda förbjudna ämnen och dels hittas ämnena fortfarande i naturen. Bland annat i vanliga växter som kan köpas i svenska butiker. Dessutom innebär förbudet att lantbruket gått över till att använda andra bekämpningsmedel, som det alltså forskats ännu mindre om.

Läs även

Många bekämpnings­medel upptäckta i pollen – även lång tid efter besprutning
• Okända effekter av vanliga bekämpnings­medel
• “Bivänliga” växter innehöll skadliga bekämpningsmedel
• Brist på pollinering drabbar både matproduktion och folkhälsa
• Konstgödsel försämrar pollinering
• Vanliga bekämpningsmedel skadar bins hjärnor
• Nya bevis för hur bekämpningsmedel slår mot bin

Källor: Journal of Veterinary Diagnostic Investigation och Cornell University

Mer att läsa