Gå till innehållet

Storseger i Århundradets fågel-omröstningen

Det blev som väntat både rekordmånga röster och den Oceaniska underarten till skäggdopping som vann Nya Zeelands omröstning om Århundradets fågel. Detta tack vare en stor internationell kampanj.

Varje år sedan 2005 har Nya Zeeland utsett årets fågel. Tanken är att uppmärksamma landets endemiska fåglar, arter som inte finns någon annanstans, och att samla in pengar för att skydda dem. Många av dem är hotade. I år ändrades det dock till Århundradets fågel och bland de över 70 tävlanden fanns bland annat arter som fjolårets Årets fågel, bergklippsmyg, den berömda “ugglepapegojan” kakapo och såklart flera arter kivifåglar och pingviner.

Vinnaren blev något otippat pūteketeke (Podiceps cristatus australis) – en underart till skäggdoppingen som bara lever i Oceanien. Allt på grund av en tv-programledare i USA.

– Pūteketeke började som en outsider till århundradets fågel men katapulterades till förstaplatsen tack vare sitt unika utseende, bedårande föräldraskap och benägenhet att kräkas. Vi är inte förvånade över att dessa charmiga egenskaper fångade uppmärksamheten hos en inflytelserik fågelentusiast med en enorm följarskara, säger Forest & Birds VD Nicola Toki i en hänvisning till programledaren John Oliver.

Fågelns kräkningar på rubriker i hela världen

Pūteketekes “benägenhet att kräkas”, som det nu står om i rubriker i media världen över, handlar om att fågeln äter fjädrar för att trigga igång kräkreflexer och på så sätt kräks upp parasiter.

Även om komikern John Olivers kampanj för skäggdoppingen möttes av viss irritation inom fågelkretsar i Nya Zeeland så var andra positiva och den stora internationella uppmärksamheten ledde till ett överlägset rekord i antal röster. Sammanlagt kom det in över 350 000 röster, varav över 290 000 var på pūteketeke. Även utan alla röster på skäggdoppingen skulle det tidigare röstrekordet ha slagits. Dessutom lanserade åtskilliga privatpersoner, sportlag och medier egna kampanjer för sina favoriter bland kandidaterna.

Hot från nedskärningar i miljöbudget

Forest & Birds hoppas också att uppmärksamheten ska leda till ökad kunskap om landets fåglar, vilket kan behövas när Nya Zeeland, precis som Sverige, drabbats av nedskärningar för sina miljömyndigheter.

– Vi lovade kontroverser men förväntade oss inte riktigt det här! Vi är glada över att se den uppsjö av passion, kreativitet och debatt som den här kampanjen har gett upphov till. Mer än 80 procent av våra inhemska fåglar finns på listan över hotade arter, men det är uppenbart att dessa fantastiska arter betyder så mycket för oss som nyzeeländare. De kommande nedskärningarna i Department of Conservation, den myndighet som har till uppgift att skydda dessa hotade fåglar, är ett stort bekymmer. Världen tittar på oss och hur vi tar hand om våra fåglar, säger Nicola Toki.

Med pūteketeke fick Nya Zeeland också en nationalfågel som det går lite bättre för, tack vare insatser. Det finns troligen bara ungefär 1 000 individer kvar i Nya Zeeland och 3 000 i Australien. På 1980-talet var den nyazeeländska populationen nere på bara 200. Sedan dess har man bland annat skapat 15 konstgjorda plattformar och skapat ett stort team av volontärer som hjälper århundradets fågel att överleva.

Fåglarna som fick flest röster

  1. Pūteketeke (underart till skäggdopping): 290 374 röster
  2. Brun kivi: 12 904 röster
  3. Kea: 12 060 röster
  4. Kākāpō: 10 889 röster
  5. Maorisolfjäderstjärt: 7 857 röster
  6. Klipphopparpingvin: 6 763 röster
  7. Chathamsydhake: 6 753 röster
  8. Huia: 6 467 röster
  9. Tūī: 6 457 röster
  10. Takahē: 6 292 röster

Läs även

• Internationell kampanj för skägg­dopping i Århundradets fågel
• Framgångsrikt projekt för kivier på Nya Zeeland
Världens hotade arter kräver riktade insatser
Igelkottar bekämpas på Nya Zeeland

Källor: Forest & Bird

Mer att läsa