Gå till innehållet

Framgångsrikt projekt för kivier på Nya Zeeland

Projektet Capital Kiwi har som mål att även närnaturen runt huvudstaden Wellington på Nya Zeeland ska ha kivier. Nu har den första vilda kivin på över 100 år lagt ett ägg i området.

Projektet har arbetat långsiktigt. Ett av de största hoten mot kivier, framför allt när de är små, är vesslor och råttor – två invasiva främmande arter som människan fört med sig till öarna. Capital Kiwi började därför med att placera ut hela 4 500 fällor i ett 23 000 hektar stort område runt huvudstaden. Fällorna blev framgångsrika och i november 2022 vågade projektet släppa ut elva individer av arten brun kivi i kullarna runt Wellington.

Fåglarna följs noga via sändare som fästs vid deras ben och Paul Stanley på Capital Kiwi berättar för radiostationen RNZ att de numera vilda kivierna redan lagt sitt första ägg. Senast det sågs en kivi i området var på 1870-talet.
– För teamet och de hundratals markägare, lokalbor och urfolk som stöttat det här projektet är detta riktigt fina nyheter under det nya året. Som våra kivi-guider säger – du kan inte räkna kivier förrän de kläckts, men det här är stort för oss och något vi är väldigt glada för.

Källor: RNZ och Capital Kiwi

Mer att läsa