Gå till innehållet
Aktioner av Extinction Rebellion Sverige under slutet av april 2024.

Aktioner av Extinction Rebellion Sverige under slutet av april 2024.

Bildkavalkad från helgens många miljöaktioner

För närvarande genomför Extinction Rebellion en mängd aktioner i Stockholm för att uppmärksamma klimatkrisen. Biltrafik har stoppats, på Bromma flygplats informerades om riskerna med flyg och mot H&M och snabbmodesindustrin utfördes en nakenprotest.

Det kom folk från stora delar av landet till Stockholm för att delta i Extinction Rebellion Sveriges aktioner under helgen. Som vanligt informerade de om dem i förväg och de utfördes av aktivister tränade i fredlig civil olydnad.

– Extinction Rebellion fortsätter att som rörelse sträva efter en folklig klimat- och rättvisekamp. Vi ser idag hur repressionen mot människor som står upp i klimatfrågan ökar i takt med att utsläppen gör detsamma, samtidigt som demokratin är på tillbakagång även här i Sverige. Det “nya heta” bland klimatförnekarna är fördröjandet – att skjuta nödvändiga åtgärder på framtiden och låtsas som att vi har tid för detta. Vi säger att det brinner i knutarna och kräver klarspråk och adekvat agerande här och nu, säger Björn Paxling, heltidsaktivist för klimatet och doktor i psykologi.

Extinction Rebellions banderoller vid stoppet för biltrafiken i centrala Stockholm.

Banderoller vid stoppet för biltrafiken i centrala Stockholm.

Helgens kampanj kallades “​​​​​​​Det brinner i knutarna” och var årets största aktionssatsning för Extinction Rebellion Sverige. Rebellmammorna, som helgen innan utförde den stora och uppmärksammade aktionen med en över 4 kilometer lång stickad röd halsduk (se nedan), var en del av kampanjen tillsammans med bland andra forskare från Scientist Rebellion och lärare i Teachers Rebellion.

– Den nuvarande klimatpolitiken från vår regering riskerar att förstöra hela vårt samhälle och våra barns framtid. När politikerna misslyckas med att agera då är det vår medborgerliga skyldighet att göra allt vi kan. Det är det som gör att jag kommer att vara aktiv under Det brinner i knutarna, säger Martin Smedjeback, heltidsaktivist för klimatet.

Extinction Rebellion Sverige stoppade trafiken vid Stureplan i Stockholm.

Extinction Rebellion Sverige stoppade trafiken vid Stureplan i Stockholm.

Vägavspärrning mot fossila subventioner

Under lördagen spärrades Stureplan i Stockholm av med en vägblockad. Här var målet att uppmärksamma de enorma fossila subventioner som fortfarande finns i Sverige och Europa. Åtminstone 405 miljarder euro ges enligt Extinction rebellion årligen i bidrag till fossilindustrin i olika typer av subventioner. Detta är tio gånger mer än EU spenderar på klimatområdet och uppdelat på varje EU-medborgare blir det 10 000 kronor per år som vi alla tvingas bidra med till fossilindustrin. Aktionen var en del av över 30 europeiska klimatrörelsers aktioner.

Extinction Rebellions banderoller vid stoppet för biltrafiken i centrala Stockholm.

Banderoller vid stoppet för biltrafiken i centrala Stockholm.

 I Sverige har vi från Extinction Rebellion och forskargrupperingen Scientist Rebellion valt att vara en del av denna protestkampanj. Vi reagerar med bestörtning på att EU använder medborgares skattemedel för att i praktiken ge stöd i form av skattelättnader till fossila företag. Fossila bolaget gör rekordvinster samtidigt som fossila subventioner aldrig varit högre. Vi kräver att klimatkrisen tas på allvar och att Parisavtalet följs, säger Esther Hauer.

Aktivister från Extinction Rebellion Sverige påpekar de dödliga konsekvenserna av snabbmode.

Aktivister från Extinction Rebellion Sverige påpekar de dödliga konsekvenserna av snabbmode.

Nakenprotest mot snabbmode

En annan aktion genomfördes utanför en H&M-butik för att protestera mot att det svenska företaget är en av världens största tillverkare av skadligt snabbmode. Denna ihållande trend handlar om billig, ofta miljöskadlig tillverkning, hög konsumtionstakt och kort användning av plaggen. Därmed sker ett stort slöseri med jordens resurser som i stort sett inte nyttjas. Varje år tillverkas 100 miljarder plagg i världen och hälften kastas inom ett år. I dagsläget står klädindustrin för tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Dessutom har det avslöjats åtskilliga gånger att klädkedjan utnyttjar arbetare med dåliga förhållanden samtidigt som huvudägaren är Sveriges rikaste man med en förmögenhet på 160 miljarder kronor.

Nakenprotest utanför H&M för att uppmärksamma det ohållbara snabbmodet som innebär enorma utsläpp för kläder som knappt används.

– H&M hävdar att de satsar på hållbarhet, men vill samtidigt dubbla sin produktion. I en tid när vi istället behöver agera snabbt för att minska de dödliga effekterna av klimatkrisen. Vi behöver helt enkelt inte mer snabbmode. H&M är ett av världens tre största modeföretag och de bidrar i högsta grad till förstörelsen av vår planet. Därför kampanjar vi mot dem, säger Peter Forsberg från Extinction Rebellion.

Man som talar i mikrofonen vid en utomhusprotest med banderoll läsning "veckla foss." åskådare lyssnar i bakgrunden nära urban väg.

Banderoller och tal utanför Bromma flygplats.

Orsakade störningar på Bromma flygplats

Under söndagen var aktivister från Extinction Rebellion och Scientists Rebellion på plats på Bromma flygplats. De förhindrade flygplatsens drift samtidigt som de berättade om flygindustrins risker för folkhälsan och klimatet. Enligt uträkningar från deltagande forskare kan enbart svenskt flyg orsaka hela 1 000 personers dödsfall enbart genom de årliga utsläppen av fossila bränslen. Detta i form av värmeböljor, svält på grund av missväxt, skogsbränder, översvämningar och strömavbrott på sjukhus.

Forskare från Scientist rebellion informerade resenärer på Bromma flygplats om flygandets konsekvenser.

Forskare från Scientist rebellion informerade resenärer på Bromma flygplats om flygandets konsekvenser.

Klas Ytterbrink Nordenskiöld, legitimerad läkare och forskare, om aktionen:
– Att svenskt flygande leder till att människor dör i förtid är en katastrof som behöver uppmärksammas och åtgärdas.

Extinction Rebellion Sverige "stängde" Folkhälsomyndigheten och startade Folkhälsoverket.

Extinction Rebellion Sverige “stängde” Folkhälsomyndigheten och startade Folkhälsoverket.

Startade ny myndighet på måndagen

På måndagsförmiddagen skapade klimataktivisterna ett “utomhuskontor” utanför Folkhälsomyndigheten. Den nya myndigheten “Folkhälsoverket” utropades, som till skillnad från Folkhälsomyndigheten, lovade att ta klimatkrisen på fullt allvar.

Folkhälsoverkets utomhuskontor utanför Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsoverkets utomhuskontor utanför Folkhälsomyndigheten.

– Landets myndigheter är centrala i den gröna omställning som klimatkrisen kräver, men som samhället inte ens påbörjat. Vårt arbete med att granska och kritisera olika myndigheters arbete kopplat till klimatförändringarna visar på systematiska problem. Genom att starta en ny myndighet vill vi visa hur ett adekvat agerande i klimatkrisens tid kan se ut på en myndighet, säger läkaren Terese Nilsson.

Rebellmammornas stora aktion med röda halsdukar 21 april 2024

Rebellmammornas uppmärksammade aktion på Sergels torg.

Rebellmammornas uppmärksammade aktion på Sergels torg.

Halsduken som användes i aktionen var hela 4 km lång.

Halsduken blev hela 4 km lång.

Rebellmammorna utanför riksdagen.

Rebellmammorna utanför riksdagen.

Källor: Extinction Rebellion

Mer att läsa