Gå till innehållet

Internationell kampanj för skägg­dopping i Århundradets fågel

När Nya Zeeland i år bytte från att utse Årets fågel till Århundradets fågel fick tävlingen minst sagt oväntad uppmärksamhet och en ännu mer oväntad kampanj.

Nya Zeeland har utsett årets fågel årligen sedan 2005. Tanken är att uppmärksamma landets endemiska fåglar, arter som inte finns någon annanstans, och samla in pengar för att skydda dem. I år ändrades det dock till Århundradets fågel och bland de över 70 tävlanden finns bland annat arter som fjolårets Årets fågel, bergklippsmyg, den berömda “ugglepapegojan” kakapo och såklart flera arter kivifåglar och pingviner.

Men tävlingsledningen uppmuntrar på tävlingens webbplats att det skapas kampanjer för ens favoritfågel och eftersom det är tillåtet med internationella röster så blev programledaren John Oliver intresserad. Han leder det populära, samhällskritiska talk show-programmet Last week tonight with John Oliver på kanalen HBO (många klipp finns även på Youtube) och har nu bestämt sig för att engagera sig i Nya Zeelands tävling.

Stor kampanj för skäggdopping

John Oliver kampanjar minst sagt hårt för pūteketeke (Podiceps cristatus australis) – en underart till skäggdoppingen som bara lever i Oceanien.

Förutom att lyfta kampanjen i sitt eget program, med mångmiljonpublik, har han även varit med i The Tonight Show starring Jimmy Fallon iklädd en pūteketeke-dräkt (se nedan). Dessutom har Last week tonight with John Oliver köpt stora reklamkampanjer som visas i Nya Zeeland, i Tokyo, på Time’s Square i New York och många andra platser i världen.

Förra året hade den vinnande fågeln i tävlingen 2 800 röster. En summa som troligen kommer att överträffas med råge i år.

Omröstningen på Århundradets fågel i Nya Zeeland pågår till och med söndag 12 november 2023. Rösta via den här länken.

När Sverige skulle utse en ny nationalfågel 2015, skedde en liknande, men betydligt blygsammare, kampanj för att skatan skulle vinna.

Se John Oliver hos The Tonight Show i det här klippet:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Mer att läsa