Därför kan skatan bli Sveriges nationalfågel

Skata. Marie Gillander http://www.natursidan.se/fotografer/marie-gillander

Skata. Foto: Marie Gillander 

På fredag avslöjas vinnaren i Sveriges nationalfågel. Enligt Natursidan.se:s följare på Facebook  verkar det stå mellan två arter – koltrast och blåmes, men en av de tio finalisterna har möjlighet att skrälla. Skatan har nämligen fått oväntad draghjälp.

– Vi vet mycket väl vad det beror på! Därför är vi inte heller förvånade, svarar Anders Wirdheim på BirdLife Sverige på frågan om han förvånats över antalet röster på skatan och att den fortfarande är kvar i omröstningen.

Skatans framgång beror nämligen på att humorpoddradioprogrammen Alla mina kamrater och Till slut kommer någon att skratta sedan i juli har uppmanat sina lyssnare att rösta på fågeln. Med tanke på att Alla mina kamrater har ”minst 60 000 lyssnare” enligt en av programledarna, och TSKNAS är en av Sveriges tio mest kända podcasts är det inte omöjligt att de påverkar resultat. Något som också bekräftas av Anders Wirdheim.

– Utan deras kampanj hade inte skatan tagit sig till finalen, avslöjar han.

På frågan om varför de driver den här kampanjen svarar Martin Soneby på Alla mina kamrater kort:
– Vi vill uppmärksamma så många som möjligt att möjligheten finns att vara med att välja Sveriges nya nationalfågel.

Att det blev just skatan är enligt Martin för att ”vi tycker att skatan är fin”.

Idag är sista dagen att påverka omröstningen som ni hittar på BirdLife Sveriges hemsida. Om skatan skräller och vinner får vi veta på fredag.