Gå till innehållet

Östersjö­tumlare fortsatt akut hotad – försvaret stoppar effektivt skydd

Det finns tre lösningar för Östersjötumlarens allvarliga situation. Det svenska försvaret motsätter sig en av dem.

För tre år sedan varnade Julia Carlström, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, för att situationen var akut för Östersjötumlaren – den population av tumlare som lever i Östersjön. Nu har Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) gjort en uppdatering av sin rödlista över hotade arter och bedömer att situationen för Östersjötumlarefortfarande fortfarande är så allvarlig att populationen klassas som akut hotad. Faktum är att situationen inte förbättrats på 15 år.

Det återstår bara några hundra individer av Östersjöns enda val och de hotas bland annat av att det finns allt mindre sill och torsk och att tumlarna riskerar att fastna i fiskenäten som lägger beslag på deras mat. Miljögifter försämrar deras reproduktionsförmåga och immunförsvar vilket gör dem mer mottagliga för infektioner och parasitangrepp. Dessutom har det blivit allt mer oljud i Östersjön med fler fartyg, mer undervattenssprängningar och byggarbeten.

– Det är mycket tydligt att det är människans aktiviteter som gör att Östersjötumlaren riskerar att utrotas. Det är orealistiskt att rädda den unika Östersjötumlaren genom uppfödning och utsättning. För att bevara den behöver vi skydda dess livsmiljö. Det är något hela ekosystemet vinner på, säger Julia Carlström, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Två viktiga lösningar – försvaret motsätter sig den ena

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) anser att det även finns två andra nödvändiga åtgärder för att rädda Östersjötumlaren. Den ena är att helt stoppa nätfiske inom ett antal viktiga områden för tumlare. Här har det skett framsteg de senaste åren.

Den andra viktiga lösningen är att sätta pingers på fiskenäten, som skickar ut avskräckande ljud och håller tumlarna på avstånd så att de slipper fastna i näten. Men Sverige och Finland har motsatt sig pingers eftersom man menar att det kan påverka militär verksamhet.

– Vi tumlarforskare förstår inte försvarsmaktens problem med pingers. De låter några hundra meter och någon jättestor användning är det inte frågan om. Jag förstår naturligtvis att man måste fatta politiska beslut där man väger olika intressen mot varandra, men vi hade gärna sett en dialog, sa Julia Carlström när försvarets besked kom 2022.

Tidigare har försvaret även motsatt sig en akustisk inventering av Östersjöns tumlare, men nu verkar det som att det kan bli av tIll sommaren 2024.

Läs även

Tumlare smittad av fågelinfluensa
• Delfinen som talar med tumlare
Stöd för att minska hoten mot tumlarna
Konstgjorda stenrev gynnar fisk och skyddar kust

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Mer att läsa