Gå till innehållet

Honor vill ha hanar som sångtränar dagligen

En ny studie visar att fågelhonor är skickliga på att känna igen hanar som slarvar.

Övning ger färdighet och när det gäller sång så stämmer det både på människor och fåglar. Men inte nog med det – övning är en nödvändighet för att få och därefter bibehålla högsta möjliga kvalitet på röstmusklerna.

Enbart några dagar utan sångövningar gör att prestationen försämras och efter en vecka hade fåglarnas röstmuskler förlorat 50 procent av sin förmåga. Åtminstone hos zebrafinkar (Taeniopygia castanotis), som användes i en ny studie av forskare från bland annat Umeå universitet.

Honor skickliga på att känna igen slarv

Många fågelarter sjunger dagligen, även i ogynnsamma förutsättningar, och isolerade zebrafinkar visade sig sjunga hundratals sånger per dag. Och det verkar krävas för att få para sig med honorna som är extremt skickliga på att höra om hanar varit dåliga på att öva.

Zebrafink.

Forskarna upptäckte att 6 av 8 honor (75 procent) föredrog sång av hanar som övar regelbundet. De hör skillnad på fåglar som slarvat med träningen och väljer då hellre att para sig med en flitigare hane.

Likheter med människor

Studien är gjord på zebrafinkar men forskarna menar att vissa resultat om sångmuskulaturen förmodligen även gäller för människor.

– Om sången har samma sociala funktion bland människor som fåglar, kanske vi ska låta vara osagt… Men muskulaturen för att frambringa sång är till stor del gemensam för alla ryggradsdjur, inklusive fåglar och människor, så därför är vissa av resultaten i studien förmodligen överförbara på oss, säger Per Stål, professor vid Institutionen för medicinsk och translationell biologi vid Umeå universitet och en av författarna bakom studien.

Förhoppningen är att studien framöver ska kunna ge bättre förståelse kring hur man kan förbättra röstträning och rehabilitering bland människor.

Källor: Umeå universitet och Nature communications

Mer att läsa