Gå till innehållet

Domstol räddar registrerade nyckel­biotoper

Skogsstyrelsen tvingas backa från tidigare beslut.

Det var i december 2021 som Skogsstyrelsen meddelade att man slutar registrera nyckelbiotoper (områden med höga naturvärden), dessutom skulle markägare från och med det datumet kunna begära att få nyckelbiotoper avregistrerade. Detta efter krav från Centerpartiet på förra regeringen.

– Rättsläget är så oklart att vi inte kan fortsätta registreringen av nyckelbiotoper på ett tillräckligt rättssäkert sätt för skogsägaren. Därför har jag efter att ha tagit del av underlaget från våra sakkunniga fattat beslut om att registreringarna ska upphöra, sa Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist då.

“Avregistrering en katastrof”

Beslutet mötte starka protester och det arrangerades bland annat en demonstration i protest i slutet av 2020:

– Skogsstyrelsens beslut innebär att de sista oskyddade skogarna med höga naturvärden som finns kvar i Sverige riskerar avverkning. Det är en katastrof för den biologiska mångfalden. Inventeringen av nyckelbiotoper är en kartläggning som ger kunskap om var de mest skyddsvärda skogarna i Sverige finns och denna inventering måste få fortsätta, sa Sten Brodén, ordförande i Naturskyddsföreningen i Strömstad, som arrangerade demonstrationen

Ett av bolagen som nyttjat möjligheten att dölja nyckelbiotoper är SCA. De har bett Skogsstyrelsen att dölja information om ungefär 8 000 nyckelbiotoper i både interna och offentliga kartsystem. Detta gick myndigheten med på och försvårar därmed möjligheterna att bevara biologisk mångfald i skogen.

Domstol stoppar avregistreringarna

Men nu har det skett en vändning i frågan. Skogsstyrelsen har ändrat sig och kommer nu visa registrerade nyckelbiotoper i de digitala karttjänsterna och använda det som ett underlag i tillsynen. Det kommer inte längre vara möjligt för markägare att begära avregistrering av nyckelbiotoper.

Anledningen till att Skogsstyrelsen ändrat sig är för att Högsta förvaltningsdomstolen prövat fallet om hanteringen av registrerade nyckelbiotoper. Däremot meddelar Skogsstyrelsen att de inte kommer att återregistrera de 220 nyckelbiotoper som myndigheten hunnit avregistrera.

– Regeringen har uttalat att Skogsstyrelsen bör upphöra med inventering och registrering av nyckelbiotoper och bedömningen är då att detta också omfattar att återregistrera en nyckelbiotop, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Källa: Skogsstyrelsen

Mer att läsa