Gå till innehållet

Svenska banker orsakar mer utsläpp än hela landet

Inte nog med att svenska banker lånar ut pengar till verksamheter som förstör planeten. De har inte heller tillräckliga planer för att få ner utsläppen. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide.

Enligt FN:s miljöprogram kommer nuvarande åtaganden från världens länder leda till en global temperaturökning på 2,5-2,9 °C. En anledning till detta är att det planeras mer än en fördubbling av mängden fossila bränslen som produceras 2030 jämfört med vad som skulle begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C. Några som möjliggör denna fossila satsning är bankerna. 2022 avslöjades att svenska banker ökar sina investering i oljeborrning i Arktis kraftigt, 2021 att deras “hållbarhetsfonder” bidrar till skövling av Amazonas och nu kommer ett nytt avslöjande.

Samtidigt som de fem största bankerna i Sverige redovisar nya rekordvinster orsakar de klimatutsläpp på nära 100 miljoner ton varje år. Det är mer än Sveriges sammanlagda konsumtionsbaserade utsläpp inom landet och i andra länder (88 miljoner ton 2021).

– Bankerna gör rekordvinster samtidigt som de använder kundernas pengar till klimatskadlig verksamhet och gör allt för lite för att ställa om. Det tror jag att många svenska bankkunder tycker är upprörande, säger Jakob König som leder initiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

SEB är överlägset värst

Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningens nya rapport har kartlagt storbankernas klimatpåverkan som orsakas av utsläppen från de företag som bankerna lånar ut pengar till. Tillsammans orsakar SEB, Nordea, Danske Bank, Swedbank och Handelsbanken utsläpp på nästan 100 miljoner ton växthusgaser varje år. SEB är överlägset värst (34 miljoner ton) och Handelsbanken (8 miljoner ton) är minst dålig med knappt en fjärdedel så mycket utsläpp som SEB.

Sveriges bankers klimatavtryck.

57 procent av SEB:s utsläpp kommer från utlåning till olje- och gasbolag.

– Det här visar hur klimatskadlig utlåningen till fossilbranschen är. Bankerna har ju länge sagt att utlåning till oljebolag står för en mycket liten del, men vår granskning visar hur stora utsläpp den orsakar, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Ingen bank har policy mot avskogning

Inte nog med att bankerna finansierar enorma utsläpp, som drabbar oss alla. De har inte heller tillräckliga planer att fasa ut fossilbolagen. Der är bara Handelsbanken och Danske Bank som helt slutat låna ut pengar till dessa bolag. Ingen av bankerna har en policy mot avskogning. Danske Bank och Nordea har begränsningar mot torvbrytning.

– Nu måste bankerna anta ordentliga handlingsplaner som gör att utsläppen minskar snabbt. SEB, Nordea och Swedbank måste stoppa nya lån till bolag som ökar utvinningen av olja, kol och gas, säger Karin Lexén.

Källor: Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen

Mer att läsa