Gå till innehållet

Fortsatta protester mot SAS: “Chans att minska utsläpp”

Protesterna mot flygindustrin fortsätter samtidigt som regeringen vill införa ytterligare subventioner.

Samtidigt som regeringen vill subventionera flygindustrin med en miljard kronor och Swedavias vd lobbar för att flygskatten ska tas bort så pågår det protester i Sverige mot flygindustrin.

I fredags arrangerades demonstrationer mot SAS och svenska flygindustrin på flera nio platser i landet. Dessutom publicerades en debattartikel i Expressen där både där elva klimatorganisationer och flera forskare framförde kritik mot SAS för att bolaget saknar realistiska planer för att minska sina utsläpp. SAS ville inte kommentera kritiken.

Grupp aktivister som håller banderoller för att protestera mot fossila bränslen och förespråka miljöförändringar.

Demonstration mot SAS och flygindustrin i Umeå fredag 15 mars 2024.

Under måndagen fortsätter protesterna under SAS bolagsstämma i Solna. Det kommer arrangeras en demonstration utanför och ungdomar har anmält sig till årsstämma. De har också i förväg riktat följande fråga till bolagsledningen:

Forskningen är tydlig

“Forskning är tydlig med att det enda sättet att minska flygindustrins utsläpp i nödvändig takt för att vara i linje med Parisavtalet är att flygandet drastiskt minskar. Så kallade “hållbara” flygbränslen finns inte, biogena bränslen kan till och med medföra högre utsläpp än fossila. Inte heller elflyg är en lösning för att minska utsläppen under det kommande kritiska decenniet. Hur ser SAS plan ut för att minska flygandet över de kommande åren?”

Kevin Anderson, professor i energi och klimatförändringar vid University of Manchester, anser att flygbranschen ägnar sig åt en bluff när de pratar om “hållbara flygresor”.

– Flyget är den enda sektorn där det inte finns några tekniska möjligheter att minska totala utsläpp på tidslinjen av de vetenskapliga utsläppsbudgetarna som hänger ihop med Parisavtalet. Det enda realistiska alternativet för sektorn att göra sin rättvisa del i att hålla temperaturhöjningen under 1,5 till 2°C är att drastiskt minska efterfrågan; allt mindre än detta är bara ännu en bluff.

– Vi kräver seriös och realistisk klimatpolitik istället för mer greenwashing och business as usual. Industrin, och politikerna som stöttar den, kör oss huvudstupa mot en klimatkollaps med deras lögner om evig grön tillväxt och en omställning som inte sker, säger Matilde Varatta, Fridays for Future Stockholm.

Källa: Pressmeddelande från Fridays for Future

Mer att läsa