Gå till innehållet

“Jag känner mig inte så hoppfull – jag är arg”

Mina Arnqvist. Foto: Isabelle Axelsson

Ungdomarna i den växande Fridays For Future-rörelsen arrangerar globala klimatstrejker som involverar miljontals människor. En av de som engagerat sig i rörelsen är Mina Arnqvist, 15 år. För henne är drivkraften ilska.

Mina Arnqvist hade lärt sig lite om miljökrisen i skolan, men inte att det var så allvarligt som det är. När hon fick se att Greta Thunberg satt själv utanför riksdagen bestämde Mina sig för att göra henne sällskap.
– Jag tyckte inte hon kunde strejka själv, så jag gick dit och satte mig och har varit där sedan dess. Det är på strejken jag lärt mig det mesta jag kan om klimatkrisen, berättar hon. 

LÄS ÄVEN: • Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

Finns det något i den nuvarande situationen som ger dig hopp?
– Jag känner mig inte så hoppfull. Jag är arg. Det är därför jag fortsätter. Ilska leder till att man gör saker och jag tror inte vi kommer någon vart genom att bara försöka fokusera på att tänka positivt hela tiden.

Vad är det som gör dig mest förbannad?
– Hur politiker och alla andra pratar om klimatkrisen, men det är bara en punkt bland alla andra. Det borde vara en övergripande fråga. Allt annat är ju förgäves om inte krisen klaras. Om man vet hur allvarligt det är skulle det läggas ner mer tid på att lösa det. Den här frågan skulle inte vara ett problem nu om folk agerat utifrån att det är en kris.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

Minas ilska har gjort att hon tidigt engagerade sig i Fridays For Future. Rörelsen har nu växt till en global rörelse där ungdomar över hela världen har kontakt med varandra. De utbyter erfarenheter, planerar strejker, uppmuntrar varandra och diskuterar klimatkrisen. Varje fredag strejkar tiotusentals, om inte hundratusentals ungdomar och vissa datum långt fler än så.

– Det är väldigt coolt. Det har blivit så stort över hela världen och finns nu nästan i alla länder. Vi hade ingen aning när vi började att det skulle bli så här stort. På den globala strejken den 15 mars deltog 1,8 miljoner personer. Det kunde vi inte ens drömma om, säger Mina Arnqvist.

LÄS ÄVEN: • Tiotusentals skolungdomar klimatstrejkar nu varje vecka

Har du märkt av i din omgivning att miljökrisen uppmärksammas mer nu jämfört med i höstas?
– Ja jag tror att vi påverkat väldigt mycket, exempelvis med strejken 15 mars. Folk har insett att det är ett problem och pratar om det nu. Man kan höra det diskuteras på tunnelbanan. Det har jag aldrig hört innan. Flera andra från skolan har också börjat gå till strejken och de har aldrig varit engagerade tidigare. Den här rörelsen har gjort att fler börja engagera sig, inte bara i miljön. Strejken har fungerat som ett första steg att börja tänka på sin framtid och hur samhället ser ut. Den har varit ett uppvaknande för många i min ålder. 

Hitta en strejk nära dig via FridaysForFuture.org

Mer att läsa