”Jag känner mig inte så hoppfull – jag är arg”

Mina Arnqvist. Foto: Isabelle Axelsson

Fredag 24 maj är det återigen dags för en global klimatstrejk, arrangerad av ungdomarna i den växande Fridays For Future-rörelsen. En av de som engagerat sig är Mina Arnqvist, 15 år. För henne är drivkraften ilska.

Mina Arnqvist hade lärt sig lite om miljökrisen i skolan, men inte att det var så allvarligt som det är. När hon fick se att Greta Thunberg satt själv utanför riksdagen bestämde Mina sig för att göra henne sällskap.
– Jag tyckte inte hon kunde strejka själv, så jag gick dit och satte mig och har varit där sedan dess. Det är på strejken jag lärt mig det mesta jag kan om klimatkrisen, berättar hon. 

LÄS ÄVEN: • Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

Finns det något i den nuvarande situationen som ger dig hopp?
– Jag känner mig inte så hoppfull. Jag är arg. Det är därför jag fortsätter. Ilska leder till att man gör saker och jag tror inte vi kommer någon vart genom att bara försöka fokusera på att tänka positivt hela tiden.

Vad är det som gör dig mest förbannad?
– Hur politiker och alla andra pratar om klimatkrisen, men det är bara en punkt bland alla andra. Det borde vara en övergripande fråga. Allt annat är ju förgäves om inte krisen klaras. Om man vet hur allvarligt det är skulle det läggas ner mer tid på att lösa det. Den här frågan skulle inte vara ett problem nu om folk agerat utifrån att det är en kris.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

Minas ilska har gjort att hon tidigt engagerade sig i Fridays For Future. Rörelsen har nu växt till en global rörelse där ungdomar över hela världen har kontakt med varandra. De utbyter erfarenheter, planerar strejker, uppmuntrar varandra och diskuterar klimatkrisen. Varje fredag strejkar tiotusentals, om inte hundratusentals ungdomar och vissa datum långt fler än så.

– Det är väldigt coolt. Det har blivit så stort över hela världen och finns nu nästan i alla länder. Vi hade ingen aning när vi började att det skulle bli så här stort. På den globala strejken den 15 mars deltog 1,8 miljoner personer. Det kunde vi inte ens drömma om, säger Mina Arnqvist.

LÄS ÄVEN: • Tiotusentals skolungdomar klimatstrejkar nu varje vecka

Nu är det dags igen. Fredag 24 maj är nästa globala klimatstrejk utlyst. När detta skrivs har över 1600 städer i långt över 100 länder anmält sitt deltagande enligt listan på FridaysForFuture.org. Det kommer vara mycket fokus på EU-valet den här gången. Bland annat eftersom en stor del av världens utsläpp orsakas av konsumtionen i EU. Sist vi hade EU-val var valdeltagandet så lågt som 43 procent och Fridays For Futures budskap är att vi verkligen kan göra skillnad genom att rösta för klimatet.

Har du märkt av i din omgivning att miljökrisen uppmärksammas mer nu jämfört med i höstas?
– Ja jag tror att vi påverkat väldigt mycket, exempelvis med strejken 15 mars. Folk har insett att det är ett problem och pratar om det nu. Man kan höra det diskuteras på tunnelbanan. Det har jag aldrig hört innan. Flera andra från skolan har också börjat gå till strejken och de har aldrig varit engagerade tidigare. Den här rörelsen har gjort att fler börja engagera sig, inte bara i miljön. Strejken har fungerat som ett första steg att börja tänka på sin framtid och hur samhället ser ut. Den har varit ett uppvaknande för många i min ålder. 

I Stockholm hålls en stor manifestation i Kungsträdgården efter en gemensam marsch från Humlegården. På plats i Kungsträdgården uppträder artister som Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin, dessutom blir det tal av Greta Thunberg, klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin Centre for Climate Research och skolstrejkare från Fridays For Future. En av dem som ska prata är Mina Arnqvist.

Hitta en strejk nära dig via FridaysForFuture.org