Gå till innehållet

Protester mot SAS och svenska flygindustrin

Under fredagen den 15 mars kommer ungdomar i rörelsen Fridays for Future arrangera demonstrationer mot SAS och den svenska flygindustrin på flera håll i landet.

Att minska flygandet är ett av de effektivaste sätten att dra ner på utsläppen som privatperson och svenskar måste enligt Naturvårdsverket i snitt minska sina utsläpp med hela 90 procent för att vi ska leva på ett sätt som motsvarar att klara 1,5-gradersmålet.

– Den samlade forskningen är tydlig med att det enda sättet att minska flygets utsläpp i nödvändig takt för att vara i linje med Parisavtalet är att flygandet drastiskt minskar. SAS, likt industrin i helhet, menar tvärtom att flygandet ska öka över de kommande kritiska decennierna. Gapet mellan det som krävs och det som görs är enormt, säger Agnes Hjortsberg, Fridays For Future Uppsala.

För att sätta fokus på flygindustrins skuld i klimatkrisen arrangerar ungdomar i rörelsen Fridays for Future på fredag 15 mars flera demonstrationer.

Orealistiska planer för flyget

Dessutom publiceras idag en debattartikel i Expressen där elva klimatorganisationer och flera forskare kritiserar SAS för att bolaget saknar realistiska planer för att minska sina utsläpp.
– Det ter sig alltså tydligt att den ”gröna omställningen” av flyget inte är annat än ett luftslott. Lösningen, impopulär som den är, är att vi behöver flyga mindre. Vi kan inte konsumera oss ur en kris som skapades av överkonsumtion och evig tillväxt, skriver debattörerna.

Kevin Anderson, professor i energi och klimatförändringar, University of Manchester:
– SAS och Swedavias verkställande direktörer är fullt medvetna om att deras nuvarande utsläpp och framtida planer är helt oförenliga med de vetenskapliga koldioxidbudgetar som åtföljer Parisavtalet. Dessa chefer visar förakt för liv och försörjning i fattiga samhällen som främst drabbas av den klimatpåverkan som orsakas av SAS och Swedavias beslut. Dessutom är de beredda att offra den framtida välfärden för Sveriges egna barn på altaret för kortsiktiga vinster.

Förutom demonstrationerna i åtta städer runtom i landet (se nedan) kommer Fridays for future Stockholm även demonstrera utanför SAS årsstämma på måndag 18 mars.

– Vi kräver att SAS slutar ljuga. Vi behöver ärlighet, istället för mer greenwashing. Industrin, och politikerna som stöttar den, kör oss huvudstupa mot en klimatkollaps med deras lögner om evig grön tillväxt och en omställning som inte sker, säger Matilde Varatta, Fridays For Future Stockholm

Lokala demonstrationer mot SAS
Stockholm, Gustav Adolfs Torg, 09:00
Umeå, Rådhustorget, 12:00
Lund, Stortorget, 12:00
Göteborg, Gustav Adolfs Torg, 15:00
Uppsala, Forumtorget, 16:00
Malmö, Stadshuset, 12:00
Borås, Stora torget, 16:00
Falun, Stora Torget, 16:00

Källa: Pressmeddelande från Fridays for future

Mer att läsa