Gå till innehållet

Miljöaktivism får ungdomar att må bättre

Klimatstrejk i Stockholm 27 september 2019. Foto: Erik Hansson

Flera rektorer och barnpsykologer berättar om att engagemang i miljörörelser som Fridays For Future får ungdomar att må bättre och att det är ett bra sätt att minska den så kallade klimatångesten.

Genom att engagera sig i miljörörelsen skapar unga människor en känsla av att deras åsikter ges ett värde, att de inte är maktlösa och att de är en del av en stor rörelse. Detta enligt organisationen Association of Child Psychotherapists i Storbritannien, som uttalar sig i Independent.

På Robert Ferguson Primary School i Cumbria har eleverna engagerat sig i en kampanj för att öka medvetenheten om klimatkrisen. Huvudläraren Graham Frost säger till Independent att han märkt att elever som engagerat sig känner mindre ångest, har en positivare inställning och en känsla av att det går att göra något.

Psykoterapeuten Caroline Hickman, som även är med i Climate Psychology Alliance, har intervjuat föräldrar och lärare de senaste månaderna och även hon har också märkt att ångesten minskar hos barn som deltar i miljörörelsen.

Det sker numera klimatstrejker varje fredag året om. Nästa större strejk i Sverige infaller nu på fredag den 6 december. Se datum och karta över platser på FridaysForFuture där det även finns mer information om hur du kan delta.

– Det finns hundratals sätt att engagera sig i våra miljöorganisationer – och alla välkomnar varmt nya medlemmar och aktivister. Något av det bästa med Sveriges miljöorganisationer att du inte behöver kunna något alls innan du går med – det räcker med en vilja att förbättra världen, så kommer organisationerna ge dig goda möjligheter till verklig förändring, sa Leo Rudberg, flerårig aktivist i FältbiologernaJordens Vänner och andra miljöorganisationer, i en intervju med Natursidan 2017.

Läs även:
Guide till att engagera sig för att rädda miljön
Jordens Vänner: Så engagerar du dig för miljön
Extinction Rebellion – genomtänkt, radikalt och snällt uppror som växer

Källa: Independent

Mer att läsa