Gå till innehållet

Extinction Rebellion – genomtänkt, radikalt och snällt uppror som växer

Paula Richter, en av Extinction Rebellions nationella koordinatorer, utanför regeringskansliet. Foto: Jana Eriksson

Den 15 april inleds “International Extinction Rebellion week”. Då kommer rörelsen Extinction Rebellion (XR) ordna manifestationer runt om i världens storstäder för att uppmärksamma att alldeles för lite händer i miljöpolitiken trots att vi har så bråttom. Natursidan har intervjuat en av rörelsens svenska nationella koordinatorer Paula Richter om varför XR växer så snabbt och hur de skiljer sig från andra miljörörelser.

Paula Richter är ingen nybörjare i miljörörelsen. Hon var engagerad redan på 80-talet och har ägnat sig åt att försöka skapa uppmärksamhet åt miljöfrågan både genom partipolitiken och som engagerad i flera olika föreningar. Men med tiden kände hon allt mer att hon ville göra mer. Frågorna blev allt mer akuta, men det gjordes inte tillräckligt. Då blev steget till XR naturligt. I december gick hon på sitt första möte och var även med på sin första aktion inom XR.

– Jag gillar verkligen kombinationen av radikalism och en vetenskaplig grundsyn på allt vi gör. Jag är så glad över att rörelsen är så genomtänkt och har ett respektfullt synsätt samtidigt som de är tillräckligt radikala.

LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris

Paula Richter i samtal med poliser under en aktion. Foto: Jana Eriksson

Typiskt för rörelsen fick Paula hjälpa till med det hon kunde och efter att ha läst de dokument som beskriver hur XR arbetar hon för tillfället både som nationell koordinator, inom XR turas de som vill om med de olika uppdrag som finns, och med i Outreach-gruppen som välkomnar nya medlemmar. Hon berättar att rörelsen i Sverige ännu inte har samma struktur som i Storbritannien och det beror helt enkelt på att det fattas folk. Allt fler ansluter sig till rörelsen, men de skulle behöva bli ännu fler.

Ny, men genomtänkt rörelse
Internationella Extinction Rebellion är relativt nystartade. De hade sin första aktion den 31 oktober 2018, som även Greta Thunberg deltog i. Därefter har de gjort en lång rad aktioner på olika håll i världen. Läs mer om rörelsen i den här intervjun från början av november.

Rörelsen är kanske mest kända för sina mest uppmärksammade aktioner. De har stoppat gator i London, blockerat broar med 5000 personer och i en aktion nyligen klädde aktivisterna av sig i brittiska parlamentet och ropade ut sina budskap till media och de församlade politikerna. De är radikala, men de jobbar enbart med icke-våld och tränar aktivt på att lugna ned situationer och att inte provoceras. Ett hårt budskap som förs fram radikalt, men med stor hänsyn.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

– För någon vecka sedan, i samband med Sveriges “overshoot day”, det vill säga att vi svenskar använt våra resurser för i år, var jag med på en aktion som gick till olika departement i Stockholm. Vi bad dem komma ut och diskutera med oss. Poliserna på plats verkade väldigt redo för oss, men när de insåg att vi var 20-25 snälla aktivister med banderoller som bara ville prata var de väldigt gulliga mot oss, berättar Paula Richter.

Extinction Rebellions aktion i Stockholm på Overshoot Day. Foto: Jana Eriksson

Vad händer nu i mitten på april under “International Extinction Rebellion week”?
– Från och med den 15 april och en vecka framåt pågår stora aktioner med fokus på storstäderna, men även i många andra orter. Som vanligt med XR blir det ickevåld och respekt, medan systemet blockeras och störs. Den 6 och 14 april arrangeras det träningar inför veckan så att folk är redo.

För att vara med i XR måste du dock inte kunna tänka dig att bli gripen av polis. Rörelsen behöver hjälp med allt möjligt. Allt från att sköta sociala medier och skriva pressmeddelanden till att samordna aktioner.

Egentligen är det framför allt dialog som XR är ute efter. De vill att media och makthavare ska ”säga som det är” om den ekologiska krisen och agera utifrån det. Dessutom vill de utveckla demokratin med medborgarförsamlingar som hjälper den parlamentariska demokratin. Detta eftersom partipolitiker inte vågar ta impopulära beslut av rädsla för att inte bli omvalda.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Nu är det väl miljörevolution på gång?

– Makthavarna och media agerar inte som att vi befinner oss i den kris som vi faktiskt är i. Det byggs ut flygplatser och ges tillstånd till Preemraff, beslut som är helt föråldrade och helt emot vad vi måste rätta oss efter. Vi har inget val. Planeten har ändliga resurser och vi kan inte tära så mycket på planeten som vi gör nu.

Extinction Rebellion tar förvisso också upp klimatfrågan, men ni har stort fokus på biologisk mångfald och massutrotningen.
– Ja. Vi ser ju redan att vi befinner oss i ett sjätte massutdöende där arter dör ut 100 till 10 000 gånger snabbare än normalt. Det allvaret har inte miljöorganisationer hittills lyckats få fram. Vi måste göra uppror på nya och radikala sätt, säger Paula Richter.

Är det därför XR behövs trots att det redan finns så många miljöorganisationer?
– De flesta organisationer har verkat ganska länge, men har inte uppnått tillräcklig förändring. XR har en annan ansats. Det är en vetenskaplig metod om hur vi på bästa sätt kan skapa förändring. Det är annorlunda gentemot alla andra organisationer jag sett.

Paula är dock noga med att påpeka att alla miljöorganisationer kompletterar varandra.
– Alla är inte bekväma med att offra sin frihet och störa systemet så mycket att de kommer i kontakt med rättsväsendet. Därför behövs andra rörelser.

Rörelse i medvind
Men för XR i Sverige blåser det medvind just nu. Rörelsen har bara funnits i ungefär fem månader i Sverige och har utvecklats på många orter samtidigt. Föreläsningarna och introduktionsmöten får fler besökare än väntat.

– Allt fler känner att vi måste göra mer. Vi i Sverige är bland de sämsta i världen när det gäller ekologiska avtryck, men vi har vaggats in i en föreställning att det inte gäller oss. Det har tidigare framför allt pratats om förändringar som kan ske år 2100 och om hur klimatförändringarna kan drabba isbjörnar, men det här gäller här och nu. Även IPCC är väldigt tydliga med att vi har ett decennium på oss för att kunna undvika tröskeleffekter som sätter igång förändringar som vi inte kan stoppa. Vi kan inte förneka det här längre.

Det är en rörelse som kommer med ett tungt budskap, men som samtidigt erbjuder en metod för att göra något konkret för att hindra krisen.
– Hoppet ligger i att vi agerar och gör vad vi kan. Det går fortfarande att vända utvecklingen. Vi har kort tid på oss, men det går om vi tar krafttag, säger Paula Richter.

Hon berättar mer om rörelsen. Om hur det finns principer för hur deltagare ska agera, om hur verksamheten till stora delar är baserade på en vetenskaplig studie om effektivaste sätten att påverka ett samhälle och hur det råder väldigt stor transparens kring allt som sker. Det hela verkar väldigt genomtänkt.
– Ja, det är så oerhört genomtänkt. Det är helt underbart att komma in i en rörelse och känna att någon redan har tänkt på allt. Hela rörelsen bygger på medkänsla för allt levande. Vi är inte ute efter att peka ut någon. Det är systemet som inte fungerar.

Läs mer om Extinction Rebellion Sweden
• Webbplatsen Xr-sweden.org
På Facebook

Läs mer om internationella Extinction Rebellion
• Webbplatsen Rebellion.earth
På Facebook

Mer att läsa